Brak apetytu może być objawem choroby. Kiedy zacząć się martwić?

Brak apetytu może mieć związek m.in. z nieprawidłową dietą, alergiami pokarmowymi czy czynnikami zewnętrznymi jak np. upał. Zdarza się jednak, że przyczyna jest poważniejsza. Czasami niechęć do jedzenia pojawia się w przypadku cukrzycy, zapalenia trzustki czy niektórych nowotworów. Poniżej znajdziesz więcej możliwych przyczyn braku apetytu.

Przyczyny braku apetytu

Brak apetytu to objaw, który towarzyszyć może wielu stanom, zaburzeniom oraz chorobom. Szukając przyczyny, należy zwrócić uwagę na charakter braku apetytu (krótkotrwały czy długotrwały) oraz towarzyszące mu objawy. Poniżej przedstawiamy możliwe przyczyny utraty apetytu:

Nieprawidłowa dieta - skutkować może niedoborem witamin i minerałów. W przypadku braku apetytu, warto zwrócić szczególną uwagę na podaż witaminy A, witamin z grupy B, a także cynku. Inną kwestią związaną z dietą może być monotonny jadłospis, a także niesmaczne lub źle wyglądające potrawy.

Reklama

Zaburzenia psychiczne - brak apetytu bardzo często towarzyszy problemom psychicznym. Chodzi szczególnie o depresję. Inną przyczyną niechęci do jedzenia mogą być zaburzenia odżywiania, np. anoreksja.

Choroby układu pokarmowego - niechęć do jedzenia może mieć również związek z takimi problemami, jak m.in. biegunki, wymioty, nudności, bóle brzucha czy zgaga. Jedzenia odechciewa się ponadto osobom chorującym na refluks, mającym zespół jelita wrażliwego czy chorobę Leśniowskiego-Crohna

Obecność pasożytów - chodzi przede wszystkim o zarażenie owsikami, tasiemcem, glistą ludzką oraz pierwotniakami Giardia lamblia.

Alergie pokarmowe - nieprzyjemne objawy, jakie towarzyszyć mogą alergiom, m.in. bóle brzucha, biegunki czy wzdęcia, doprowadzić mogą także do utraty apetytu. Niechęć do jedzenia bardzo często zdarza się w przypadku celiakii.

Choroby nowotworowe - brak apetytu może mieć związek z włączeniem odpowiedniego leczenia, np. radioterapią lub chemioterapią, które wiąże się z licznymi skutkami ubocznymi:. bólem brzucha, wymiotami, problemami z gryzieniem czy połykaniem.

Czynniki zewnętrzne - krótkotrwały brak apetytu wystąpić może zwłaszcza latem i powodować go może wysoka temperatura powietrza. Należy jednak pamiętać, że niejedzenie - osłabia organizm, który tym ciężej zniesie upał.

Naśladowanie innych - dotyczy to przede wszystkim braku apetytu u dzieci, które mogą naśladować swoich rodziców czy przyjaciół z przedszkola.

Słaby apetyt a choroby przewlekłe i leki

Brak apetytu lub wręcz niechęć do jedzenia może być także skutkiem przyjmowania niektórych leków, a także problemów hormonalnych, cukrzycy, niedoboru kwasów żołądkowych, zapalenia błony śluzowej żołądka, zapalenia trzustki, tarczycy, niedokrwistości i nadużywania alkoholu. 

Apetyt może osłabiać się również w trakcie ciąży oraz u seniorów, co może mieć związek m.in. z osłabieniem uzębienia czy zaburzeniami węchu i smaku.

Brak apetytu - konsekwencje zdrowotne

Długotrwały brak apetytu może mieć bardzo poważne konsekwencje. Skutkiem znacznego ograniczenia jedzenia może być nadmierny spadek wagi, problemy z koncentracją, problemy kardiologiczne, obniżona odporność, zaburzenia hormonalne, anemia, czy obniżona sprawność ruchowa. U dzieci może pojawić się dodatkowo zahamowanie wzrostu.

Brak apetytu - leczenie i domowe sposoby

Leczenie braku apetytu przede wszystkim zależy od jego przyczyny. W przypadku, gdy objaw ten towarzyszy innej chorobie, podejmuje się przede wszystkim leczenie schorzenia podstawowego.

Warto pamiętać również, że apetyt można pobudzić także naturalnymi sposobami. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na codzienny jadłospis. Dieta osoby cierpiącej na brak apetytu powinna być wartościowa. Nie może zabraknąć w niej witamin i minerałów. Dodatkowo, przygotowywane posiłki powinny być nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Zachęcający będzie także atrakcyjny wygląd potrawy. W przypadku problemów ze skomponowaniem potraw, warto zgłosić się do dietetyka, który pomoże rozpisać codzienne menu.

Specjaliści podkreślają, że w sytuacji utraty apetytu, kluczowe może być także spożywanie posiłków o regularnych porach, najlepiej w mniejszych porcjach. 

W przypadku braku przeciwwskazań warto sięgnąć również po zioła. Apetyt pobudza mięta, pokrzywa, kminek, kurkuma i gorczyca. Dobrym pomysłem jest także suplementacja cynku.

CZYTAJ TAKŻE:

Dieta długowieczności. Co jeść, kiedy i jak, by dłużej żyć?

Dieta po 50. roku życia. Czego lepiej unikać? 

Jak zmniejszyć apetyt i głód? Sprawdzone sposoby

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: zaburzenia odżywiania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL