Reklama

Te siedem rzeczy wywołuje raka. Onko-dietetyczka przestrzega

Choroby nowotworowe są drugą na liście, tuż po chorobach sercowo-naczyniowych, najczęstszą przyczyną zgonów Polaków. Wśród przyczyn raka wymienia się szkodliwe działanie substancji toksycznych, czynniki genetyczne ale również styl życia. Dietetyczka onkologiczna z dziesięcioletnim stażem, zamieściła na swoim TikToku film, w którym przedstawia siedem zasad, które pozwolą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Dietetyczka onkologiczna pracuje z pacjentami nowotworowymi

Nichole Andrews jest dietetyczką onkologiczną, która w swojej codziennej pracy ma kontakt z pacjentami z rozpoznaną chorobą nowotworową ale również takimi, którym udało się pokonać raka. Nichole uczy ich zmiany swojego stylu życia oraz pomaga im się zregenerować po często długiej i ciężkiej walce z tą chorobą.

Na swoim TikToku, znana jako oncology.nutrition.rd, dietetyczka zamieściła materiał w którym opowiada, jakie zmiany należy wprowadzić do swojego życia, by zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwór.

Warzywa i owoce zamiast śmieciowego jedzenia

Nichole na swoim filmie jako pierwsze wymienia "śmieciowe jedzenie" - to wszystkie fast-foody, dania gotowe i produkty wysoko przetworzone. Zawierają w sobie szkodliwe tłuszcze a także konserwanty, dlatego dietetyczna zaleca, by wyeliminować je ze swojej diety i zamienić na porcję świeżych warzyw, a także pamiętać, by na talerzu znajdowały się produkty pełnoziarniste.

Reklama

Zwraca uwagę na to, że owoce, warzywa, rośliny strączkowe i orzechy stanowiły dwie trzecie wszystkich spożywanych posiłków.

Aktywność fizyczna i prawidłowa masła zmniejszają ryzyko

Dietetyczka w swoim filmie powiedziała również o tym, jak istotne znaczenie ma ruch w codziennym życiu. Zaleca, by aktywność fizyczna zajmowała około 150 minut tygodniowo i miała charakter umiarkowanej intensywności. Udowodniono, że regularna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko nowotworu piersi, a także jelit.

Nichole radzi również, by unikać produktów wysokokalorycznych, fast-foodów oraz zmniejszyć spożycie cukru.

Alkohol i papierosy sprzyjają nowotworom

Regularne spożycie alkoholu może powodować raka języka, przełyku oraz żołądka, a nikotynizm prowadzi do raka krtani oraz płuc. Nichole mówi jasno, że z tych używek należy definitywnie zrezygnować, jeśli chce się zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej.

Przetworzone mięso a rak jelita grubego

Niektóre badania dowodzą, że regularne spożywanie przetworzonego mięsa, może wpływać na rozwój nowotworu układu pokarmowego. Codzienne spożycie 50 gramów takiego mięsa, zwiększa ryzyko zachorowania aż o 18 proc.

Suplementy należy ograniczać do minimum

Suplementacja jest bardzo powszechna, a dostępne produkty w aptekach są w stanie uzupełnić niedobory niemalże każdego pierwiastka. Przyjmowanie suplementów, jeśli nie ma ku temu wskazań, może prowadzić do hiperwitaminozy (witamin w organizmie), a należy wiedzieć, że taki stan może być toksyczny.

Duże dawki przyjmowanego kwasu foliowego mogą przyczyniać się do rozwoju raka piersi - wykazały badania przeprowadzone przez Michael’s Hospital w Toronto, natomiast przyjmowanie dużych ilości beta-karotenu może mieć wpływ na rozwój nowotworu płuc.

Prawidłowa dieta w chorobie onkologicznej

W przypadku potwierdzonej diagnozy nowotworowej, dieta w 50 proc. powinna opierać się o węglowodany, które stanowią główne źródło energii.  Przede wszystkim na talerzu pacjenta powinny znaleźć się kasze, ryż, warzywa i owoce, a także pełnoziarniste pieczywo. Tylko 10 proc. energii powinno pochodzić z cukrów prostych, które znajdują się przede wszystkim w cukrze stołowym oraz słodyczach.

CZYTAJ TAKŻE:

Ta część mandarynki działa antynowotworowo

Dieta w chorobie nowotworowej

Te nowotwory w Polsce najczęściej kończą się śmiercią

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL