Egzotyczny ogórek pełen witamin. Kiwano łagodzi stany zapalne i chroni serce

W smaku przypomina trochę banana, a trochę kiwi. Wygląda jak żółty ogórek, porośnięty kolcami. Kiwano, choć rzadko spotykane, jest owocem pełnym witamin i minerałów, które odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka. Co to za owoc i jakie ma działanie?

Kiwano - co to za owoc?

Kiwano to owoc pochodzący z Afryki. Zwany jest ogórkiem kiwano, afrykańskim ogórkiem rogatym lub melonem rogatym, należy do rodziny ogórka oraz melona. Przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) został uznany za owoc o właściwościach zdrowotnych, który może brać udział w walce z chorobami i niedożywieniem w krajach afrykańskich.

Kiwano - co zawiera?

Owoc kiwano prawie w 90 proc. składa się z wody. Jest bogaty w białko, cukry, a jego indeks glikemiczny wynosi 48. 

W tym egzotycznym owocu znajdziemy sporo witaminy C, A oraz witaminy z grupy B. Ponadto afrykański ogórek bogaty jest w: 

Reklama
  • magnez,
  • żelazo,
  • potas, 
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • katechinę,
  • kwas oleanolowy.
  • kwas ursolowy.

Kiwano wzmacnia odporność

Kiwano warto jest dla dobrej odporności. Witamina C wspiera jego działanie, a ponadto bierze udział w syntezie kolagenu. Ma to korzystny wpływ na stawy, mięśnie ale także wygląd skóry. 

W krajach afrykańskich kiwano stanowi element leczenia przeciwmalarycznego

Kiwano na problemy z układem pokarmowym

Kiwano, dzięki zawartym w nim flawonoidom, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. 

Zbadano, że regularne spożywanie miąższu kiwano związane jest ze zmniejszeniem liczby oraz rodzaju zmian w błonie śluzowej żołądka. Może być zatem dobrym dodatkiem do diety dla osób, które cierpią na niestrawność lub wrzody żołądka.

Owoc ten usprawnia także perystaltykę jelit, oczyszcza przewód pokarmowy z produktów przemiany materii i wpływa na rytm wypróżnień. 

Kiwano na sprawny mózg

Jedzenie kiwano dostarcza organizmowi magnezu oraz witaminy E. Oba te związki korzystnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego. Udowodniono, że odpowiedni poziom witaminy E w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania na alzheimera. Ponadto witamina E jest silnym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki. To z kolei opóźnia procesy starzenia i chroni przed chorobami, takimi jak np. nowotwór. 

Kiwano a układ krążenia

Cenne pierwiastki znajdujące się w owocu, takie jak potas oraz wapń, wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Jedzenie tego owocu przede wszystkim pozwala uregulować ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu, a zatem zmniejsza ryzyko występowania miażdżycy. 

Wykazano także, że owoc ten reguluje poziom cukru we krwi, a jego niski indeks glikemiczny sprawia, że kiwano może być spożywany przez chorych na cukrzycę. 

Jak jeść kiwano?

Kiwano można jeść zarówno w postaci surowej jak i gotowanej. Melon rogaty można zjeść w całości po upieczeniu lub po ugotowaniu.

Mimo że skórka owocu jest jadalna, to w Europie i Ameryce kiwano zwykle spożywa się bez niej. 

Wystarczy przekroić owoc na pół i wydrążyć z niego miąższ. Można go zajadać bez dodatków, lub dodać do sałatki, mleka albo przygotować w owocu sok.


CZYTAJ TAKŻE:

Smoczy owoc wspiera zdrowie jelit, obniża cukier i cholesterol. Wyjadaj miąższ łyżeczką

Lepszy niż pomarańcza, mango czy awokado. Obniża cholesterol, sprzyja chudnięciu

Najzdrowsza z jagód. Remedium na stawy, cukier i dnę moczanową

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: owoce egzotyczne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL