Jedz rzeżuchę! Na osteoporozę, problemy z odpornością lub żylaki

Rzeżucha to wciąż niedoceniana roślina. To błąd, ponieważ to prawdziwa bomba witaminowa. Rzeżucha jest świetnym źródłem witaminy C. Poza tym zawiera żelazo, magnez, wapń, jod i chrom. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety.

Kiełki rzeżuchy - co warto wiedzieć

Rzeżucha zyskuje na popularności zwłaszcza w okolicy Wielkanocy. Warto jednak spożywać ją przez cały rok. Jest tania oraz niezwykle wartościowa. To prawdziwa bomba witaminowa. Rzeżucha jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminę C (mam jej więcej niż cytrusy), witaminę A, witaminę B, witaminę PP i witaminę K. W jej składzie znajdziemy również żelazo, magnez, wapń, jod i chrom. 

Reklama

Warto docenić również jej walory smakowe. Rzeżucha ma charakterystyczny, lekko pikantny, smak oraz specyficzny zapach. Dzięki temu, doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek czy zup.

Warto wiedzieć, że rzeżucha ma niezwykle bogatą historię. Roślina znana była już w starożytnym Rzymie i Grecji. Wówczas stosowano ją głównie jako afrodyzjak.

Rzeżucha - właściwości zdrowotne

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, rzeżucha jest świetnym przeciwutleniaczem. Poprawia odporność organizmu, chroni przed wolnymi rodnikami i uszczelnia naczynia krwionośne. 

Rzeżucha ma także właściwości detoksykacyjne, odkażające i moczopędne. Do codziennego jadłospisu powinny włączyć ją również osoby będące na diecie. Rzeżucha działa bowiem także przeczyszczająco oraz reguluje skoki glukozy we krwi.

Zawarte w rzeżusze żelazo sprawia, że roślina świetnie sprawdza się w czasie spadków energii czy sezonowego osłabienia, wspomaga też leczenie anemii. Z tego samego powodu powinny spożywać ją pacjenci z anemią. 

Inne wskazania do spożywania rzeżuchy:

  • osteoporoza,
  • zaburzenia krążenia,
  • zapalenie oskrzeli,
  • choroby nerek,
  • choroby tarczycy,
  • choroby trzustki,
  • choroba wieńcowa,
  • reumatyzm,
  • pasożyty jelit,
  • stany zapalne i owrzodzenia skóry.

Nie każdy wie również, że rzeżucha ma także właściwości pielęgnacyjne. Jak pokazują badania, dzięki zawartości glikozydu izosiarkocyjanowego rzeżucha poprawia stan włosów i paznokci. Dobrze wpływa również na skórę - łagodzi trądzik i stany zapalne oraz wybiela przebarwienia.

Rzeżucha jest niskokaloryczna. 100 gramów roślin zawiera tylko 32 kcal.

Rzeżucha - domowa hodowla

Nasiona do samodzielnego wysiewu rzeżuchy zakupić można już za niecałe 2 złote. Domowa hodowla jest bardzo prosta. Nasiona sadzi się na specjalnej kiełkownicy, lub odpowiednio przygotowanym naczyniu, np. na odwróconej miseczce. W drugim przypadku należy przygotować watę lub ligninę i odpowiednio ją zmoczyć. 

Zasadzone ziarenka należy codziennie podlewać. Najlepiej rosną w słonecznym miejscu, np. na parapecie. Rzeżucha wyrasta w ciągu 7-10 dni. Osoby posiadające przydomowe ogródki lub balkony mogą zasadzić rzeżuchę również w doniczkach lub bezpośrednio do gruntu. Na powietrzu, ze względu na niskie temperatury, rzeżuchę uprawia się od marca/kwietnia do września/października.

Oczywiście domowa hodowla nie jest jedynym rozwiązaniem. Wyhodowaną już rzeżuchę można kupić w supermarketach i na targowiskach. Niestety, ze względu na małą popularność, znajdziemy ją głównie w okolicy Wielkanocy.

Rzeżucha - wskazania i przeciwwskazania

Rzeżucha jest zdrową rośliną, która ze względu na wysoką zawartość witaminy C, powinna znaleźć się w naszej codziennej diecie. Z powodzeniem mogą spożywać ją zarówno kobiety w ciąży, karmiące piersią, jak i dzieci. Rzeżuchy unikać powinny jedynie osoby, które mają problem z wrzodami żołądka oraz stanami zapalnymi żołądka.

Spożywając na co dzień rzeżuchę, należy zachować jednak umiar. Uważa się, że dzienna dawka tej rośliny to 3-4 łyżeczki. Trzeba pamiętać, że rzeżucha ma działanie moczopędne, więc jej nadmiar może powodować pewien dyskomfort.

CZYTAJ TAKŻE: 

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież

Chrzan - słowiański żeń-szeń. Obowiązkowa pozycja nie tylko na Wielkanoc

Ostrożnie z kofeiną. Objawy przedawkowania

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: kiełki rzeżucha | rzeżucha
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL