Spis treści:
- Stres i jego wpływ na zdrowie
- Niedobory witaminowe a stres
- Jagody wpływają na zdrowie mózgu
- Jajka jako źródło witaminy D
- Orzechy brazylijskie skarbnicą selenu
- Ciemna czekolada tak samo zdrowa, jak jagody
Stres i jego wpływ na zdrowie
W reakcji na stres w organizmie człowieka wydziela się kortyzol. To hormon, który w nadmiarze może prowadzić do osłabienia odporności, powodować skoki poziomu cukru we krwi, ale także niekorzystnie wpływa na cykl menstruacyjny u kobiet oraz nastrój. Osoby z nadmiarem kortyzolu często są rozdrażnione, nerwowe, mają problemy z pamięcią oraz koncentracją.
To jednak nie wszystko, bo długotrwała ekspozycja na czynniki stresujące i tym samym wysoki poziom kortyzolu negatywnie wpływają na utrzymanie prawidłowej masy ciała, powodując przybieranie na wadze.
Niedobory witaminowe a stres
Niedobory podstawowych składników odżywczych mogą powodować wahania nastroju, niepokój, nasilone odczuwanie lęku czy gniewu. Niekorzystnie na zdrowie psychiczne wpływają niedobory witaminy A, C, E, kwasu foliowego, a także cynku, magnezu i miedzi. Ich uzupełnianie w codziennej diecie jest niezwykle ważne, by organizm mógł radzić sobie z napięciem nerwowym.
Co zatem jeść, by zmniejszyć skutki napadów lękowych oraz stresu? Oto kilka produktów, które naturalnie wspomagają organizm.

Jagody wpływają na zdrowie mózgu
Jagody są bogate w przeciwutleniacze oraz witaminę C. Nazywane są "superowocem", ponieważ liczne badania wykazały, że poprawiają one pamięć, a tym samym mogą chronić przed zachorowaniem na demencję.
Flawonoidy znajdujące się w jagodach mają działanie przeciwzapalne, korzystnie działając przede wszystkim na komórki nerwowe. Ich regularne spożywanie poprawia nastrój, zmniejsza uczucie lęku oraz napięcia nerwowego.
Jajka jako źródło witaminy D
Witamina D nie tylko wspiera kości i układ odpornościowy, ale ma swój udział w produkowaniu neuroprzekaźników, odpowiadających za nastrój. Regularne spożywanie jajek, które są bogate w witaminę D, mogą przyczynić się do poprawy zdrowia psychicznego.
Jajka zawierają serotoninę, która reguluje nastrój oraz ma wpływ na funkcjonowanie mózgu.
Orzechy brazylijskie skarbnicą selenu
Orzechy brazylijskie, chociaż nie powinny być spożywane w nadmiarze, są zalecane w diecie u osób, które mierzą się z dużą dawką stresu bądź stanami lękowymi.
Są bogate w witaminę E i selen za sprawą których następuje poprawa pracy układu nerwowego. Udowodniono także, że jedzenie orzechów brazylijskich ma realny wpływ na nastrój.
Ciemna czekolada tak samo zdrowa, jak jagody
Czekolada zawierająca minimum 70 proc. kakao poprawia nastrój i zawiera tak samo cenne flawonoidy, jak jagody.
Zawiera także tryptofan, który odpowiada za produkcję i utrzymanie białek biorących udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak np. serotonina.
Oprócz tego ciemna czekolada bogata jest w magnez, który zmniejsza stany lękowe, usprawnia działanie mózgu i wpływa na funkcjonowanie nerwów.
CZYTAJ TAKŻE:
Są prawdziwą skarbnicą witamin, ale mają dużo cholesterolu. Ile jajek możemy jeść?
Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty
Bezsenność, bóle głowy i mięśni. Diagnoza dla pacjenta bywa zaskoczeniem













