Najlepsze na złagodzenie napięcia nerwowego. Jedz, by stres odpuścił
Sytuacje stresowe odbijają się nie tylko na zdrowiu psychicznym, ale także fizycznym. Szereg procesów zachodzących pod wpływem wyrzutu adrenaliny i kortyzolu sprawiają, że nierzadko intensywny i stresujący czas organizm musi „odchorować”. Z nadmiarem stresu oraz stanami lękowymi możemy radzić sobie z pomocą technik relaksacyjnych czy medytacji. Antystresowo działają także niektóre produkty spożywcze, po które warto sięgać, kiedy dosięga nas napięcie nerwowe.
W reakcji na stres w organizmie człowieka wydziela się kortyzol. To hormon, który w nadmiarze może prowadzić do osłabienia odporności, powodować skoki poziomu cukru we krwi, ale także niekorzystnie wpływa na cykl menstruacyjny u kobiet oraz nastrój. Osoby z nadmiarem kortyzolu często są rozdrażnione, nerwowe, mają problemy z pamięcią oraz koncentracją.
To jednak nie wszystko, bo długotrwała ekspozycja na czynniki stresujące i tym samym wysoki poziom kortyzolu negatywnie wpływają na utrzymanie prawidłowej masy ciała, powodując przybieranie na wadze.
Niedobory podstawowych składników odżywczych mogą powodować wahania nastroju, niepokój, nasilone odczuwanie lęku czy gniewu. Niekorzystnie na zdrowie psychiczne wpływają niedobory witaminy A, C, E, kwasu foliowego, a także cynku, magnezu i miedzi. Ich uzupełnianie w codziennej diecie jest niezwykle ważne, by organizm mógł radzić sobie z napięciem nerwowym.
Co zatem jeść, by zmniejszyć skutki napadów lękowych oraz stresu? Oto kilka produktów, które naturalnie wspomagają organizm.
Jagody są bogate w przeciwutleniacze oraz witaminę C. Nazywane są "superowocem", ponieważ liczne badania wykazały, że poprawiają one pamięć, a tym samym mogą chronić przed zachorowaniem na demencję.
Flawonoidy znajdujące się w jagodach mają działanie przeciwzapalne, korzystnie działając przede wszystkim na komórki nerwowe. Ich regularne spożywanie poprawia nastrój, zmniejsza uczucie lęku oraz napięcia nerwowego.
Witamina D nie tylko wspiera kości i układ odpornościowy, ale ma swój udział w produkowaniu neuroprzekaźników, odpowiadających za nastrój. Regularne spożywanie jajek, które są bogate w witaminę D, mogą przyczynić się do poprawy zdrowia psychicznego.
Jajka zawierają serotoninę, która reguluje nastrój oraz ma wpływ na funkcjonowanie mózgu.
Orzechy brazylijskie, chociaż nie powinny być spożywane w nadmiarze, są zalecane w diecie u osób, które mierzą się z dużą dawką stresu bądź stanami lękowymi.
Są bogate w witaminę E i selen za sprawą których następuje poprawa pracy układu nerwowego. Udowodniono także, że jedzenie orzechów brazylijskich ma realny wpływ na nastrój.
Czekolada zawierająca minimum 70 proc. kakao poprawia nastrój i zawiera tak samo cenne flawonoidy, jak jagody.
Zawiera także tryptofan, który odpowiada za produkcję i utrzymanie białek biorących udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak np. serotonina.
Oprócz tego ciemna czekolada bogata jest w magnez, który zmniejsza stany lękowe, usprawnia działanie mózgu i wpływa na funkcjonowanie nerwów.
CZYTAJ TAKŻE:
Są prawdziwą skarbnicą witamin, ale mają dużo cholesterolu. Ile jajek możemy jeść?
Jedz, by opóźnić procesy starzenia. Dermatolog wylicza kluczowe produkty
Bezsenność, bóle głowy i mięśni. Diagnoza dla pacjenta bywa zaskoczeniem