Dodaj łyżeczkę do ciepłej wody. Naturalny trik z Azji na "rozbudzenie" jelit

Co zrobić, by poprawić perystaltykę jelit, zmniejszyć wzdęcia i przyspieszyć trawienie? Wystarczy codziennie rano dodać do ciepłej łyżeczkę popularnej przyprawy. To prosty rytuał, który stosują od pokoleń mieszkańcy Japonii i Korei. Dziś jego skuteczność potwierdzają również dietetycy kliniczni.

Imbir - co sprawia, że tak dobrze działa na zdrowie?

Imbir (Zingiber officinale) to jeden z najstarszych naturalnych środków wspierających układ trawienny. To roślina od wieków stosowana w medycynie naturalnej, szczególnie w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. W Azji używa się go nie tylko jako przyprawy, ale także jako naturalnego "startera trawienia". Tym, co czyni imbir wyjątkowym jest gingerol, czyli bioaktywny związek o właściwościach przeciwzapalnych i pobudzających pracę układu pokarmowego. 

Reklama

Właściwości imbiru badane są od lat, m.in. przez Mayo Clinic. Uczeni pochylają się nad tą rośliną w najróżniejszych kontekstach - od antyoksydacyjnego po właśnie wspomagającego pracę jelit. Badania potwierdzają: imbir przyspiesza opróżnianie żołądka, wspiera pasaż jelitowy i łagodzi wzdęcia oraz mdłości. 

Jak stosować imbir na czczo? Przepis na azjatycki napar 

W Azji powszechnie pije się napar imbirowy rano, przed śniadaniem. Przepis jest prosty i można go modyfikować w zależności od potrzeb. 

Przepis na poranny napój: 

  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub ½ łyżeczki mielonego), 
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie wrzątku), 
  • sok z ¼ cytryny (opcjonalnie), 
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie, jeśli nie masz problemów z insuliną). 

Sposób użycia: pić powoli, małymi łykami, najlepiej 20-30 minut przed pierwszym posiłkiem. 

Zobacz też: Wspiera pracę mózgu i pomaga schudnąć. 12 powodów dla których warto wrzucić imbir do herbaty

Dlaczego warto taki napój pić codziennie? 

Imbir nie tylko poprawia trawienie, ale też: 

  • łagodzi stany zapalne jelit - związki aktywne w imbirze wykazują silne właściwości przeciwzapalne, co wpływa korzystnie na stan przewodu pokarmowego, zwłaszcza w chorobach zapalnych jelit
  • poprawia przyswajanie składników odżywczych 
  • wspiera detoksykację organizmu przez stymulację krążenia i wątroby
  • pomaga przy "leniwych jelitach" - często spotykanych u osób z siedzącym trybem życia
  • wspomaga produkcję śliny, żółci i enzymów trawiennych, co ułatwia trawienie
  • może łagodzić objawy dyspepsji (niestrawności), wzdęć, gazu jelitowego i uczucia pełności

U kogo się sprawdzi, a kto powinien uważać? 

Polecany dla osób z: 

  • zaparciami
  • wzdęciami
  • zespołem jelita drażliwego (IBS)
  • problemami z trawieniem ciężkich potraw

Przeciwwskazania: 

  • wrzody żołądka
  • refluks i nadkwaśność
  • przyjmowanie leków rozrzedzających krew (np. aspiryna, warfaryna)
  • ciąża - w dużych ilościach

Zawsze warto skonsultować regularne stosowanie imbiru z lekarzem lub dietetykiem klinicznym. To szczególnie istotne, jeśli jesteś w trakcie leczenia przewlekłych schorzeń. 

CZYTAJ TAKŻE:

Leki z bożej apteki i zioła, które koją ciało i duszę. Turnusy zielarskie to nowy zdrowy trend na Podlasiu

Dodaj łyżeczkę do herbaty zamiast miodu. Wyreguluje cukier, ciśnienie i apetyt

Polacy rzadko stosują ten olej. Zbija cholesterol, jest dobry dla żołądka i wątroby

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: herbata | imbir | co na zdrowe jelita | czarna herbata
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL