Sok z tych owoców to przebój aptek. Zbija cholesterol, poprawia trawienie i odporność
W aptekach, sklepach zielarskich bądź ze zdrową żywnością, na półkach z sokami, mogą zaskoczyć nas buteleczki soku z noni. Nazwa brzmi egzotycznie i nie jest to błędny trop. Noni to egzotyczne owoce, które ze względu na wiele dobroczynnych właściwości podbijają kolejne kraje. Nie bez powodu nazywane są "polinezyjską aspiryną". Dlaczego warto spróbować soku z noni? Jak go stosować? Odpowiadamy.
Morwa indyjska (łac. Morinda Citrifolia), znacznie częściej po prostu noni, to gatunek rośliny z rodziny marzanowatych, porastających głównie obszary tropikalne i subtropikalne. Rośnie w Polinezji, Chinach czy Indiach, ale spotyka się ją również w wielu innych regionach o dostatecznie wilgotnym i ciepłym klimacie. Jest wiecznie zielonym krzewem lub drzewem o wysokości od 3 do 10 m. Od setek lat zajmuje istotne miejsce w medycynie tradycyjnej ludów zamieszkujących wyspy wchodzące w skład Polinezji.
W celach leczniczych wykorzystywano owoce, liście, korzenie oraz korę morwy indyjskiej. Dziś przede wszystkim w użyciu są owoce i liście tej rośliny.
Noni to grudkowaty owoc, który wielkością i kształtem przypomina kurze jaja. Początkowo jest zielony, ale, dojrzewając, zmienia kolor na żółty, a w końcowym stadium jest niemal biały. W jego środku znajduje się wiele nasion. W smaku owoc jest bardzo gorzki i ma wyraźny zapach, który czasami porównuje się do intensywnie pachnącego sera.
Niektórzy przetwarzają owoce noni na puree, pastę lub sok, spożywają je samodzielnie lub z innymi składnikami. My dziś przybliżymy właściwości soku z noni, który jest dostępny w niektórych sklepach i aptekach. W sklepach z ekologiczną żywnością można też dostać suszone oraz mielone owoce noni.
Owoce noni są źródłem:
- witaminy C,
- witamin z grupy B,
- witaminy E,
- potasu,
- żelaza,
- wapnia,
- miedzi,
- magnezu,
- fosforu,
- cynku,
- selenu.
Zawartość składników odżywczych w owocach noni, jak i soku może się znacznie różnić. Ma to związek m.in. z regionem i klimatem, w których morwa indyjska rośnie, warunkami uprawy i składnikami, jakich dodano do płynu. Sok z noni często jest mieszany z innymi sokami owocowymi lub dodaje się do niego słodziki, by zamaskować jego gorzki smak i nieprzyjemny zapach.
Sokowi z noni przypisuje się właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. W badaniach stwierdzono, że może pomagać w chorobach reumatycznych. W innych zaobserwowano poprawę wydajności podczas ćwiczeń. Mieszkańcy wysp Pacyfiku wierzyli, że jedzenie owoców noni wzmacnia organizm podczas długich wypraw wędkarskich i rejsów.
Sok z noni obniża poziom cholesterolu. Poza tym może zmniejszać uszkodzenia komórek, szczególnie spowodowane dymem tytoniowym. Jak jednak zauważają badacze, sok z noni nie eliminuje wszystkich negatywnych skutków palenia.
Sok z noni uznaje się za dobry dla układu odpornościowego. Zawiera dużą dawkę witaminy C, a także inne przeciwutleniacze i fitochemikalia, które mogą wspomagać jego pracę. Polecany jest rekonwalescentom, osobom zapracowanym, przemęczonym i żyjącym w stresie. Sok z noni poprawia też samopoczucie i nastrój, zapewnia spokojny sen.
Poza tym napój ten wspomaga trawienie i może pomóc w walce z nadprogramowymi kilogramami. W połączeniu z codziennym ograniczaniem kalorii i ćwiczeniami picie soku z noni przyczynia się do utraty wagi.
Sok z noni uważany jest za bezpieczny, ale osoby mające problemy z nerkami, przyjmujące leki, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem.
Aby uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych ze spożywania soku z noni, najlepiej wybierać taki, który nie zawiera żadnych dodatków (np. w postaci cukru) ani konserwantów.
Zwykle producenci zalecają dawkę 20 ml soku z noni dwa razy razy dziennie, zwykle przed posiłkiem.
CZYTAJ TAKŻE:
Sok z suszonych śliwek. Pij na czczo, by mieć zdrowe jelita, serce i kości
Ustalono, kto nie powinien pić soków owocowych. Nasilają przykre objawy
Tę herbatę pij po posiłku. Poprawi trawienie, spali tłuszcz, podziała antynowotworowo