Sok z tych owoców to przebój aptek. Zbija cholesterol, poprawia trawienie i odporność

W aptekach, sklepach zielarskich bądź ze zdrową żywnością, na półkach z sokami, mogą zaskoczyć nas buteleczki soku z noni. Nazwa brzmi egzotycznie i nie jest to błędny trop. Noni to egzotyczne owoce, które ze względu na wiele dobroczynnych właściwości podbijają kolejne kraje. Nie bez powodu nazywane są "polinezyjską aspiryną". Dlaczego warto spróbować soku z noni? Jak go stosować? Odpowiadamy.

Noni - co to za owoce?

Morwa indyjska (łac. Morinda Citrifolia), znacznie częściej po prostu noni, to gatunek rośliny z rodziny marzanowatych, porastających głównie obszary tropikalne i subtropikalne. Rośnie w Polinezji, Chinach czy Indiach, ale spotyka się ją również w wielu innych regionach o dostatecznie wilgotnym i ciepłym klimacie. Jest wiecznie zielonym krzewem lub drzewem o wysokości od 3 do 10 m. Od setek lat zajmuje istotne miejsce w medycynie tradycyjnej ludów zamieszkujących wyspy wchodzące w skład Polinezji.

W celach leczniczych wykorzystywano owoce, liście, korzenie oraz korę morwy indyjskiej. Dziś przede wszystkim w użyciu są owoce i liście tej rośliny.  

Reklama

Jak wyglądają i jak smakują owoce noni?

Noni to grudkowaty owoc, który wielkością i kształtem przypomina kurze jaja. Początkowo jest zielony, ale, dojrzewając, zmienia kolor na żółty, a w końcowym stadium jest niemal biały. W jego środku znajduje się wiele nasion. W smaku owoc jest bardzo gorzki i ma wyraźny zapach, który czasami porównuje się do intensywnie pachnącego sera.

Niektórzy przetwarzają owoce noni na puree, pastę lub sok, spożywają je samodzielnie lub z innymi składnikami. My dziś przybliżymy właściwości soku z noni, który jest dostępny w niektórych sklepach i aptekach. W sklepach z ekologiczną żywnością można też dostać suszone oraz mielone owoce noni.

Noni - witaminy i minerały

Owoce noni są źródłem:

  • witaminy C,
  • witamin z grupy B,
  • witaminy E,
  • potasu,
  • żelaza,
  • wapnia,
  • miedzi,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • cynku,
  • selenu.

Zawartość składników odżywczych w owocach noni, jak i soku może się znacznie różnić. Ma to związek m.in. z regionem i klimatem, w których morwa indyjska rośnie, warunkami uprawy i składnikami, jakich dodano do płynu. Sok z noni często jest mieszany z innymi sokami owocowymi lub dodaje się do niego słodziki, by zamaskować jego gorzki smak i nieprzyjemny zapach.

Sok z noni - jak działa?

Sokowi z noni przypisuje się właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne. W badaniach stwierdzono, że może pomagać w chorobach reumatycznych. W innych zaobserwowano poprawę wydajności podczas ćwiczeń. Mieszkańcy wysp Pacyfiku wierzyli, że jedzenie owoców noni wzmacnia organizm podczas długich wypraw wędkarskich i rejsów.

Sok z noni obniża poziom cholesterolu. Poza tym może zmniejszać uszkodzenia komórek, szczególnie spowodowane dymem tytoniowym. Jak jednak zauważają badacze, sok z noni nie eliminuje wszystkich negatywnych skutków palenia.

Sok z noni uznaje się za dobry dla układu odpornościowego. Zawiera dużą dawkę witaminy C, a także inne przeciwutleniacze i fitochemikalia, które mogą wspomagać jego pracę. Polecany jest rekonwalescentom, osobom zapracowanym, przemęczonym i żyjącym w stresie. Sok z noni poprawia też samopoczucie i nastrój, zapewnia spokojny sen.

Poza tym napój ten wspomaga trawienie i może pomóc w walce z nadprogramowymi kilogramami. W połączeniu z codziennym ograniczaniem kalorii i ćwiczeniami picie soku z noni przyczynia się do utraty wagi.

Sok z noni - jak stosować?

Sok z noni uważany jest za bezpieczny, ale osoby mające problemy z nerkami, przyjmujące leki, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem.

Aby uzyskać jak najwięcej korzyści zdrowotnych ze spożywania soku z noni, najlepiej wybierać taki, który nie zawiera żadnych dodatków (np. w postaci cukru) ani konserwantów.

Zwykle producenci zalecają dawkę 20 ml soku z noni dwa razy razy dziennie, zwykle przed posiłkiem.

CZYTAJ TAKŻE: 

Sok z suszonych śliwek. Pij na czczo, by mieć zdrowe jelita, serce i kości

Ustalono, kto nie powinien pić soków owocowych. Nasilają przykre objawy

Tę herbatę pij po posiłku. Poprawi trawienie, spali tłuszcz, podziała antynowotworowo

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL