Dobra nie tylko dla pęcherza. Wspomaga odporność, wspiera serce
Ma mnóstwo witaminy C oraz mikroelementów, dzięki czemu wspomaga odporność i usprawnia pracę wielu narządów, m.in serca oraz nerek. I choć jest superzdrowa, to na suszoną jej wersję trzeba uważać. Zobacz, co jedzona regularnie żurawina może zrobić dla twojego zdrowia, jakie ma właściwości i ile zawiera kalorii. Przekonaj się, że odpowiednio stosowana żurawina przyniesie wiele korzyści.
Żurawina jest owocem o krwistoczerwonej barwie oraz intensywnym smaku. Jej owoce są kuliste oraz kwaśne. Dużą popularnością cieszy się również jej suszona forma, która nie tylko jest bardzo smaczna, ale ma też wiele właściwości prozdrowotnych.
Oto kilka głównych powodów, dlaczego warto spożywać żurawinę:
- korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz jamę ustną,
- zapobiega infekcjom układu moczowego,
- zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
- obniża poziom złego cholesterolu, równocześnie zwiększając poziom dobrego,
- zapobiega chorobom nowotworowym,
- zmniejsza ryzyko zawałów serca,
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
- zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia,
- spowalnia starzenie się skóry,
- łagodzi bóle miesiączkowe,
- wpływa na spowolnienie obumierania komórek mózgowych,
- pomaga w leczeniu jaskry,
- obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
- pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i reguluje przemianę materii.
Liczba kalorii w suszonej żurawinie zależy od producenta. Warto dokładnie zapoznać się z informacjami na opakowaniu, ponieważ przy przygotowywaniu suszonej żurawiny zazwyczaj dodaje się cukier, a czasami stosuje się także tłuszcze w postaci olejów roślinnych, co ma zapobiegać sklejaniu się suszonych owoców.
W teorii świeża żurawina w 100 g produktu zawiera tylko 46 kcal. Jednak w przypadku żurawiny suszonej dodatki zwiększą kaloryczność i wtedy 100 g żurawiny suszonej może zawierać nawet 200-350 kcal. Jeśli chodzi o indeks glikemiczny suszonej żurawiny, to wynosi on 62, czyli jest wysoki.
Suszona żurawina zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz jest bogata w błonnik i antyoksydanty. Jest źródłem witamin C, E, witamin z grupy B, kwasu benzoesowego i flawonoidów, a także minerałów takich jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez i jod.
Jej wartość odżywcza w 100 g prezentuje się następująco:
- węglowodany: 82,36 g,
- białko: 0,07 g,
- tłuszcz: 1,37 g.
Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Jednak, jak wynika z badań, już duża garść suszonej żurawiny dziennie zapewnia nam dzienną dawkę cennych poliantocyjanidów.
W badaniach potwierdzających prozdrowotne właściwości żurawiny stosowane były zwykle dawki 100-300 g świeżej żurawiny, co odpowiada 7-10 g suszonej żurawiny.
O żurawinie powinny pamiętać także osoby, które się odchudzają. Okazuje się, że ma ona właściwości odtruwające i dodatkowo pomaga usunąć toksyny oraz reguluje przemianę materii.
Dodatkowo suszone owoce sprawdzą się jako zamienniki niezdrowych przekąsek i jedzone z umiarem wspomogą proces odchudzania. Dzięki zawartości błonnika zapewnią też na dłużej uczucie sytości.
Jednak przy stosowaniu jej w swojej diecie musimy pamiętać o zapoznaniu się z etykietą wybieranego produktu, aby sprawdzić, czy suszona żurawina nie jest dosładzana.
Żurawina może być pomocna także dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ponieważ uzupełnia dietę w zdrowe polifenole, które zwiększają metabolizm glukozy. Jednak trzeba pamiętać także o tym, że żurawina dostarcza również cukrów prostych.
Suszona żurawina podnosi cukier znacznie bardziej niż żurawina surowa. Niewielkie dawki suszonej żurawiny, zjedzone np. z orzechami bogatymi w białko i tłuszcz, nie podniosą mocno cukru, ale i tak skok jest szybko zauważalny.
Wobec tego suszona żurawina bez dodatku cukru może pojawić się w diecie cukrzyka od czasu do czasu, jednak tylko w pełnych posiłkach, a nie jako osobna przekąska. Nawet jej wersja niedosładzana dla niektórych może być prawdziwą bombą cukrową, dlatego jej spożywanie najlepiej skonsultować ze swoim lekarzem.
Prawidłowy odczyn moczu jest lekko kwasowy. W przypadku wystąpienia infekcji bakteryjnych pH moczu rośnie, co sprzyja rozwojowi bakterii. Pomocne w tym przypadku będą owoce żurawiny, które mają kwaśny odczyn. Spożywanie ich obniża pH i powoduje zmniejszenie namnażania się bakterii.
To, ile należy spożywać żurawiny podczas zapalenia pęcherza, zależne jest od formy, w jakiej przyjmujemy ten owoc. W przypadku soku z żurawiny to 50-150 ml, natomiast jeśli chodzi o suszoną żurawinę, to powinno to być ok. 5-10 g dziennie.
Szczególną ostrożność przy spożywaniu żurawiny powinni zachować pacjenci ze zdiagnozowaną kamicą nerkową, a zwłaszcza kamicą szczawianową i moczanową.
Oprócz tego osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać owoców w formie suszonej z dodatkiem cukru. Żurawina nie jest wskazana również przy osteoporozie. Nie należy jej łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi (np. warfaryną), ponieważ może wywołać krwotok.
Co więcej, musimy przestrzegać zalecanej dziennej dawki, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości żurawiny lub produktów, które je zawierają, może prowadzić do rozstroju żołądka i biegunki. Szczególnie zauważalne jest to u małych dzieci.
CZYTAJ TAKŻE:
Sezon na cytrusy w pełni. Myj tak mandarynki i pomarańcze, by pozbyć się chemii
Owoce nie dostarczają cennej witaminy. Sięgaj po pieczarki, jajka i jogurty
Kto powinien unikać bananów w diecie? Nie chodzi tylko o kalorie