Wsyp łyżeczkę do wody i zagotuj. Pij codziennie, by spalić tłuszcz i obniżyć ciśnienie
W medycynie cynamon stosowany jest od tysięcy lat, jednak wciąż nie doczekał się dużych naukowych opracowań na temat swoich właściwości. Strzępki informacji rozsiane po różnych artykułach jednoznacznie wskazują jednak, że cynamon może być jedną z najskuteczniejszych substancji wspomagających odchudzanie. Co sprawia, że przyprawa pomaga zrzucać kilogramy? W jakiej postaci i jaką odmianę cynamonu spożywać, żeby schudnąć? Wyjaśniamy.
Żeby określić, czy spożywanie cynamonu może pomagać w zrzucaniu zbędnych kilogramów, należy najpierw sprawdzić, jakie substancje się w nim znajdują. Jedna łyżeczka sproszkowanego cynamonu to ok. 2,6 g przyprawy, z czego mniej więcej połowę stanowi błonnik pokarmowy.
Oprócz błonnika dostarczymy też do organizmu znaczące ilości magnezu, potasu i fosforu. Ten zestaw pierwiastków jest ważny dla kondycji serca i regulacji ciśnienia krwi. Magnez i potas są też istotne prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Za charakterystyczny zapach i smak cynamonu odpowiada cynamal — aldehyd, który znajduje się w olejku cynamonowym. To właśnie jemu przypisuje się największy wpływ na metabolizm, a w konsekwencji utratę wagi.
Czy efekty są zauważalne? Czy cynamon naprawdę pomaga schudnąć? Według wyników badań przeprowadzonych w 2019 roku w formie syntezy wcześniejszych artykułów badających wpływ cynamonu — tak. Regularne spożywanie tej przyprawy w dawkach większych niż 3 g dziennie pomogło w znaczący sposób obniżyć dwa wskaźniki ważne przy ustalaniu prawidłowej wagi ciała — BMI (wskaźnik masy ciała) oraz WHR (stosunek talii do bioder).
Szklanka wody z cynamonem wspomaga proces odchudzania na kilka różnych sposobów. Poniżej możesz dokładniej poznać najważniejsze mechanizmy, które sprawiają, że cynamon pozwala szybciej zrzucać kilogramy.
I. Błonnik pokarmowy pomaga usuwać resztki przemiany materii
Błonnik pokarmowy nie rozpuszcza się w wodzie i nie ulega rozpadowi pod wpływem enzymów trawiennych. Nie oznacza to jednak, że nie pełni w organizmie ważnej roli. Mimo że nie ulega rozpuszczeniu, to chłonie wodę i pod postacią jednolitej masy przemieszcza się wzdłuż układu pokarmowego.
Po drodze zabiera ze sobą resztki, które osadzają się na ściankach jelit. W ten sposób poprawia się ich perystaltyka. Błonnik pokarmowy reguluje proces wypróżniania, ułatwia wydalanie, zmiękczając stolec, a także zwiększając jego objętość.
II. Cynamon zmniejsza insulinooporność
Insulina to hormon kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Odpowiada za transport cukru w krwioobiegu — źródła energii dla podtrzymania procesów zachodzących w każdej komórce ciała człowieka.
Niektórzy ludzie wykazują zwiększoną odporność na działanie insuliny. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że insulinooporność dotyka 1 na 3 mieszkańców USA.
Nie udało się jeszcze dokładnie ustalić, w jaki sposób cynamon zwiększa wrażliwość na insulinę, na ten moment zauważono jedynie pewne korelacje. Jedno z badań przeprowadzonych na grupie kobiet ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników przez 12 tygodni przyjmowała 1,5 g sproszkowanego cynamonu w kapsułkach.
Wyniki wykazały, że takie uzupełnienie diety zmniejsza poziom insuliny na czczo i redukuje insulinooporność u chorych. Żeby ostatecznie potwierdzić tak pożądane działanie cynamonu, potrzeba więcej badań na bardziej zróżnicowanej grupie badawczej.
III. Łagodzi objawy "zespołu X" (zespół metaboliczny)
Zespół metaboliczny zwany zespołem X to kilka współistniejących nieprawidłowości klinicznych o różnym nasileniu. Większość z nas cierpi na przynajmniej jedną z nich. Do zespołu X zalicza się:
- nadciśnienie tętnicze;
- otyłość brzuszną;
- podwyższony poziom glukozy;
- zbyt niskie stężenie dobrego cholesterolu.
Chociaż wciąż brakuje analiz badających wpływ cynamonu na ogół populacji, to mniejsze badania zdają się potwierdzać jego dobroczynne działanie w każdym aspekcie, który charakteryzuje zespół metaboliczny.
Jeżeli problemy z wagą są związane z wymienionymi powyżej schorzeniami, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby włączyć cynamon do diety i samemu sprawdzić jego działanie. Trzeba tylko pamiętać o zachowaniu umiaru, nie należy spożywać go więcej niż 1-2 łyżki stołowe dziennie. W innym przypadku może dojść do zatrucia kumaryną.
Kumaryna występuje przede wszystkim w cynamonie Cassia — odmianie, którą zazwyczaj znajdziemy na półkach sklepowych. Zdrowszy, ale też droższy i nie tak powszechnie dostępny jest cynamon Ceylon, często nazywany też prawdziwym. Można go dostać w sklepach ze zdrową żywnością albo zamówić przez internet. 100 gramów to wydatek 20-25 zł.
Cynamon jest przyprawą uniwersalną, świetnie sprawdza się przy wypieku ciast, drożdżówek i wszelkich innych słodkich przekąsek. Równie dobrze radzi sobie z mięsem i rybami. Użyty w odpowiedniej ilości nadaje im korzennego, orientalnego charakteru. Szczypta cynamonu wzbogaci smak każdego ciemnego sosu.
W niektórych przepisach występuje też jako dodatek nadający głębi tak tradycyjnym daniom jak rosół (coraz częściej w tej roli wymienia się też anyż czy imbir, które zbliżają wywar do wietnamskiej zupy pho).
We wspomaganiu odchudzania najlepszym sposobem spożycia będzie jednak połączenie sproszkowanego cynamonu z wodą.
Jedna łyżeczka (2,6 g) na szklankę o pojemności 250 ml — takie proporcje zapewnią przyjemny smak, a jednocześnie odpowiednią dawkę cynamonu konieczną do uzyskania efektów ułatwiających proces chudnięcia. Jeżeli aromat będzie zbyt intensywny można dowolnie modyfikować proporcje, pamiętając jednak, że dzienne spożycie nie powinno być mniejsze niż 1,5 g.
Większego znaczenia nie ma pora dnia, o której będziemy wypijali napar. Dobrze zacząć od niego dzień, jednak nie ma też przeciwwskazań do szklanki wody z cynamonem przed snem. Przeciwnie, mieszanka wykazuje właściwości odprężające i może pomóc w wyciszeniu niezbędnym do szybkiego zaśnięcia i zdrowego snu.
Wersja I. Bez gotowania
Żeby nasycić wodę cynamonem, możemy po prostu wsypać odpowiednią ilość przyprawy i zalać zimną wodą we właściwych proporcjach. Niestety trzeba wtedy odczekać. Miksturę należy odstawić do lodówki i odczekać przynajmniej przez noc.
Wersja II. Z gotowaniem
Więcej pracy, ale mniej czekania wymaga przygotowanie naparu z cynamonu. Proporcje pozostają takie same, jednak mieszankę wlewamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 5-6 minut. Jeżeli przygotowujemy dwie lub więcej porcji (500 ml lub więcej na raz) czas gotowania ulegnie wydłużeniu. Mikstura wymaga też mieszania. Gdy woda nabierze temperatury, cynamon zacznie uwalniać do niej niektóre rozpuszczalne związki i zabarwi ciecz na brązowo.
Zaletą przygotowywania naparów jest możliwość dodania innych prozdrowotnych, ale też poprawiających smak składników. Chociaż przy mieszankach na odchudzanie należy ograniczać kalorie, przy odpowiednim zbilansowaniu można pozwolić sobie na dodatek łyżki miodu (ok. 70-80 kcal). Równie dobrze sprawdzi się erytrol (erutrytol).
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać też inne przyprawy, np. pieprz cayenne, kurkumę czy imbir — wszystkie znane z pozytywnego wpływu na zdrowie.
CZYTAJ TAKŻE:
Co robić, by mieć zdrowe serce? "Złota ósemka" Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego
Osłabienie i drętwienia to początek objawów. Niedobór potasu grozi nawet śmiercią
Przyspiesza odchudzanie, oczyszcza i nawadnia. Jedz dla potasu i witaminy C
Zobacz też: