Chroni przed miażdżycą i stanami zapalnymi. Ale pamiętaj, żeby nie przesadzić

Żurawina jest nie tylko bogatym źródłem witaminy C, ale zawiera także inne cenne dla organizmu składniki odżywcze, takie jak mangan, miedź oraz witaminy C, E i K, które zwiększają odporność organizmu. I choć jest superzdrowa, to na suszoną jej wersję trzeba uważać. Dowiedz się, jakie korzyści przynosi regularne spożywanie żurawiny, jakie ma właściwości, ile kalorii zawiera. Przekonaj się, że stosowanie żurawiny w odpowiedni sposób może przynieść liczne korzyści dla twojego zdrowia.

Suszona żurawina - właściwości zdrowotne

Żurawina to owoc charakteryzujący się intensywną, krwistoczerwoną barwą i wyrazistym smakiem. Jej owoce są okrągłe i mają kwasowy smak. Jednak popularnością cieszy się nie tylko w świeżej postaci, ale również w suszonej.

Suszona żurawina jest niezwykle bogatym źródłem antyoksydantów, zwłaszcza flawonoidów i witaminy C. Dzięki tym składnikom może wspomagać neutralizację szkodliwych wolnych rodników w organizmie, przyczyniając się do ochrony komórek przed uszkodzeniem. Ponadto, żurawina ma właściwości przeciwzapalne.

Reklama

Badania nad zdrowotnymi właściwości żurawiny, zwłaszcza w kontekście ochrony przed chorobami nowotworowymi i naczyniowymi wciąż trwają. Jednak dotychczasowe przeprowadzone badania wykazały, że antocyjany, procyjanidyny i flawonole obecne w żurawinie mogą mieć potencjalny wpływ na zapobieganie nowotworom. 

Również wpływ żurawiny na zdrowie sercowo-naczyniowe został przeanalizowany w kilku badaniach klinicznych. Dowody wskazują, że żurawina korzystnie wpływa na poziom cholesterolu w tętnicach oraz redukuje kilka czynników ryzyka związanego z układem sercowo-naczyniowym.

Obecnie pojawia się coraz więcej dowodów sugerujących istotną rolę żurawiny w utrzymaniu zdrowia układu trawiennego. Badania wykazały, że sok z żurawiny lub sama żurawina mają zdolność hamowania kolonizacji bakterii Helicobacter pylori w żołądku, co może przyczynić się do ochrony przed zapaleniem jelit.

Żurawina - dlaczego warto stosować

  • korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz jamę ustną,
  • zapobiega infekcjom układu moczowego,
  • zapobiega chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • obniża poziom złego cholesterolu, równocześnie zwiększając poziom dobrego,
  • zapobiega chorobom nowotworowym,
  • zmniejsza ryzyko zawałów serca,
  • zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia,
  • spowalnia starzenie się skóry,
  • łagodzi bóle miesiączkowe,
  • wpływa na spowolnienie obumierania komórek mózgowych,
  • pomaga w leczeniu jaskry,
  • obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona i choroby Alzheimera,
  • pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i reguluje przemianę materii.

Suszona żurawina i jej wartości odżywcze

Suszona żurawina zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz jest bogata w błonnik i antyoksydanty. Jest źródłem witamin C, E, witamin z grupy B, kwasu benzoesowego i flawonoidów, a także minerałów takich jak cynk, potas, fosfor, wapń, magnez i jod.

Jej wartość odżywcza w 100 g prezentuje się następująco:

  • węglowodany: 82,36 g,
  • białko: 0,07 g,
  • tłuszcz: 1,37 g.

Ile dziennie można zjeść suszonej żurawiny?

Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Jednak, jak wynika z badań, już duża garść suszonej żurawiny dziennie zapewnia nam dzienną dawkę cennych poliantocyjanidów.

W badaniach potwierdzających prozdrowotne właściwości żurawiny stosowane były zwykle dawki 100-300 g świeżej żurawiny, co odpowiada 7-10 g suszonej żurawiny.

Suszona żurawina - ile ma kalorii?

Liczba kalorii w suszonej żurawinie zależy od producenta. Warto dokładnie zapoznać się z informacjami na opakowaniu, ponieważ przy przygotowywaniu suszonej żurawiny zazwyczaj dodaje się cukier, a czasami stosuje się także tłuszcze w postaci olejów roślinnych, co ma zapobiegać sklejaniu się suszonych owoców.

W teorii świeża żurawina w 100 g produktu zawiera tylko 46 kcal. Jednak w przypadku żurawiny suszonej dodatki zwiększą kaloryczność i wtedy 100 g żurawiny suszonej może zawierać nawet 200-350 kcal. Jeśli chodzi o indeks glikemiczny suszonej żurawiny, to wynosi on 62, czyli jest wysoki.

Suszona żurawina a cukrzyca

Żurawina może być pomocna także dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ponieważ uzupełnia dietę w zdrowe polifenole, które zwiększają metabolizm glukozy. Jednak trzeba pamiętać także o tym, że żurawina dostarcza również cukrów prostych.

Suszona żurawina podnosi cukier znacznie bardziej niż żurawina surowa. Niewielkie dawki suszonej żurawiny, zjedzone np. z orzechami bogatymi w białko i tłuszcz, nie podniosą mocno cukru, ale i tak skok jest szybko zauważalny.

Wobec tego suszona żurawina bez dodatku cukru może pojawić się w diecie cukrzyka od czasu do czasu, jednak tylko w pełnych posiłkach, a nie jako osobna przekąska. Nawet jej wersja niedosładzana dla niektórych może być prawdziwą bombą cukrową, dlatego jej spożywanie najlepiej skonsultować ze swoim lekarzem.

Suszona żurawina a odchudzanie

O żurawinie powinny pamiętać także osoby, które się odchudzają. Okazuje się, że ma ona właściwości odtruwające i dodatkowo pomaga usunąć toksyny oraz reguluje przemianę materii.

Dodatkowo suszone owoce sprawdzą się jako zamienniki niezdrowych przekąsek i jedzone z umiarem wspomogą proces odchudzania. Dzięki zawartości błonnika zapewnią też na dłużej uczucie sytości.

Jednak przy stosowaniu jej w swojej diecie musimy pamiętać o zapoznaniu się z etykietą wybieranego produktu, aby sprawdzić, czy suszona żurawina nie jest dosładzana.

Ile suszonej żurawiny dziennie na zapalenie pęcherza?

Prawidłowy odczyn moczu jest lekko kwasowy. W przypadku wystąpienia infekcji bakteryjnych pH moczu rośnie, co sprzyja rozwojowi bakterii. Pomocne w tym przypadku będą owoce żurawiny, które mają kwaśny odczyn. Spożywanie ich obniża pH i powoduje zmniejszenie namnażania się bakterii.

To, ile należy spożywać żurawiny podczas zapalenia pęcherza, zależne jest od formy, w jakiej przyjmujemy ten owoc. W przypadku soku z żurawiny to 50-150 ml, natomiast jeśli chodzi o suszoną żurawinę, to powinno to być ok. 5-10 g dziennie.

Suszona żurawina - przeciwwskazania. Kto nie powinien jeść suszonej żurawiny?

Szczególną ostrożność przy spożywaniu żurawiny powinni zachować pacjenci ze zdiagnozowaną kamicą nerkowąa zwłaszcza kamicą szczawianową i moczanową.

Oprócz tego osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać owoców w formie suszonej z dodatkiem cukru. Żurawina nie jest wskazana również przy osteoporozie. Nie należy jej łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi (np. warfaryną), ponieważ może wywołać krwotok.

Co więcej, musimy przestrzegać zalecanej dziennej dawki, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości żurawiny lub produktów, które je zawierają, może prowadzić do rozstroju żołądka i biegunki. Szczególnie zauważalne jest to u małych dzieci.

Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29315597/

CZYTAJ TAKŻE:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt

Na wirusy, bakterie i wysoki cukier. Odkryj leczniczą moc herbaty Inków

Sezon na cytrusy w pełni. Myj tak mandarynki i pomarańcze, by pozbyć się chemii



INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL