Witamina D kluczowa dla zdrowia. Jaką dawkę stosować i jak odczytać wyniki?
W okresie jesienno-zimowym praktycznie z dnia na dzień skraca się nasza ekspozycja na słońce. W konsekwencji najczęściej spada poziom witaminy D, którą organizm samodzielnie pozyskał ze słońca latem. Co to dla nas oznacza? Jak uzupełnić ewentualne niedobory tej witaminy? Jak obliczyć nasze zapotrzebowanie na witaminę D? Odpowiadamy.
Witamina D jest przede wszystkim syntezowana w skórze w odpowiedzi na promieniowanie słoneczne, dlatego w okresie jesienno-zimowym może być trudniej otrzymać wystarczającą jej ilość naturalnie. Warto wtedy częściej sięgać po produkty, które zawierają witaminę D, takie jak:
Tłuste ryby: łosoś, makrela, tuńczyk czy śledź,
Jaja: zwłaszcza żółtko jaj,
Wątróbka: zwłaszcza wątroba dorsza.
Produkty mleczne: mleko, sery, jogurty.
Grzyby: choć ilość witaminy D w grzybach może być ograniczona, niektóre gatunki grzybów, takie jak shiitake, mogą dostarczyć pewnej ilości tej witaminy.
Suplementacja witaminą D w okresie jesienno-zimowym jest często zalecana (najczęściej od października do kwietnia), zwłaszcza dla osób, które mają ograniczoną ekspozycję na słońce lub nie są w stanie uzyskać wystarczającej ilości witaminy D z diety.
Niedobór witaminy D w organizmie może prowadzić do różnorodnych konsekwencji zdrowotnych, ponieważ odgrywa ona kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Przede wszystkim jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego. Jej niedobór może prowadzić do osłabienia kości i zwiększenia ryzyka złamań, zwłaszcza u osób starszych.
Witamina D wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, pomagając w zwalczaniu infekcji. Niedobór może skutkować osłabieniem odporności, zwiększając podatność na infekcje, o których w okresie jesienno-zimowym mamy dużo więcej. Niedobór witaminy D może także zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i innych schorzeń układu krążenia.
Wszystko zależy od stężenia witaminy D w naszym organizmie. Dlatego przed rozpoczęciem suplementacji zaleca się przeprowadzenie odpowiedniego badania - D3 metabolit 25(OH). Wykaże ono nasz aktualny poziom witaminy D, co jest kluczowe dla ustalenia odpowiedniej dawki. Po zapoznaniu się z naszym wynikiem lekarz jest w stanie dostosować odpowiednią dawkę. Dodatkowo (w razie niedoboru lub nadmiaru), przeprowadzamy kontrolne badania po kilku miesiącach, aby ocenić efektywność terapii i sprawdzić, czy osiągamy oczekiwane rezultaty.
Interpretacja wyników powinna bazować na normach referencyjnych dostarczonych przez laboratorium. Pomiar poziomu 25(OH)D3 jest analizowany w kontekście określonych przedziałów referencyjnych, które są jednakowe dla wszystkich grup wiekowych. Zaleca się skonsultowanie wyników badania z lekarzem.
- niedobór < 20 ng/ml
- niska 20 - 30 ng/ml
- prawidłowa 30 - 50 ng/ml
- podwyższona 50-100 ng/ml
- potencjalnie toksyczna >100 ng/ml
Witaminę D najlepiej przyjmować regularnie wraz z posiłkiem, ponieważ jest ona rozpuszczalna w tłuszczach. Zalecana dzienna dawka witaminy D może się różnić w zależności od wieku, wagi, płci i trybu życia.
- Noworodki: 0-6 miesięcy: 400 IU/dobę
- Noworodki: 6-12 miesięcy: 400-600 IU/dobę
- Dzieci (1-3 lat): 600 IU/dobę
- Dzieci (4-10 lat): 600-1000 IU/dobę
- Młodzież (11-18 lat): 1000-2000 IU/dobę
- Dorośli (19-75 lat): 1000-2000 IU/dobę
- Seniorzy (powyżej 75 lat): 2000-4000 IU/dobę
W przypadku osób z nadwagą lub otyłością zazwyczaj konieczne jest zastosowanie podwójnej dawki witaminy D3 w porównaniu z zalecaną dawką dla osób o prawidłowej masie ciała.
Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21133662/
alablaboratoria.pl
CZYTAJ TEŻ:
Po czym poznać, że jesienią masz za mało witaminy D? Objawy są typowe
Zapasy witaminy D na wyczerpaniu. Tak organizm donosi o niedoborze