Narząd, który zaniedbujemy. Jakie produkty uszkadzają śledzionę?
Chociaż śledziona nie jest narządem, który bierze udział w procesie trawiennym, to wpływają na nią produkty, które spożywamy. Śledziona pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, warto zatem wiedzieć jak o nią dbać i jakie produkty korzystnie wpływają na jej pracę, a jakie działają na nią niczym toksyna. Prawidłowe nawyki żywieniowe pozwolą wzmocnić narząd, który jest niezwykle istotny dla układu odpornościowego.
Śledziona to narząd leżący w jamie brzusznej, ukryty pod żebrami po lewej stronie pomiędzy żołądkiem a nerką. Śledziona pełni niezwykle ważną funkcję, ponieważ z całego układu krążenia "wychwytuje" stare lub uszkodzone krwinki i je neutralizuje. Poza tym bierze udział w walce z infekcjami, ponieważ to ona jako pierwsza pozbywa się z organizmu bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów. W śledzionie magazynowana jest również krew i w razie potrzeby, jest ona w stanie kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość.
W sytuacji, kiedy śledziona ulega powiększeniu, można to wyczuć w badaniu palpacyjnym dotykając obszar pod żebrami po lewej stronie. Do przyczyn powiększenia śledziony zalicza się:
- zwiększoną objętość krwi zgromadzoną w narządzie,
- infekcję wirusową lub bakteryjną,
- zmiany patologiczne w narządzie: torbiele, naczyniaki,
- niedokrwistość
- zmiany nowotworowe.
Jednym z najbardziej destrukcyjnych produktów dla śledziony jest alkohol. Ból w lewym podżebrzu po spożyciu alkoholu może świadczyć o kłopotach z wątrobą, żołądkiem, ale może również zwiastować proces nowotworowy w śledzionie.
Wysoko przetworzone produkty mięsne a także gotowe dania typu fast food wpływają negatywnie na śledzionę, bowiem zawierają dużo substancji szkodliwych, które niekorzystnie wpływają na ten organ.
Od dawnych lat uważa się, że śledziona jest narządem wewnętrznym, który lubi ciepło. Nadmierne spożywanie pomidorów, cytrusów czy szpinaku może spowodować pogorszenie pracy śledziony.
W diecie służącej pracy śledziony należy unikać spożywania nadmiernej ilości rafinowanych cukrów, zwłaszcza tych zawartych w białym pieczywie, ciastkach i innych przekąskach, ponieważ prowadzą one do wyniszczenia tego narządu.
Szkodliwy wpływ na śledzionę ma również duże spożywanie nabiału, jaj, alkoholu oraz czerwonego mięsa.
Aby wspomóc funkcjonowanie śledziony, warto zadbać o konkretne produkty w diecie. Zaleca się spożywanie:
- chudego mięsa,
- tłustych ryb morskich,
- roślin strączkowych
- dużej ilości świeżych warzyw
- oliwy z oliwek
Wszystkie produkty, które naturalnie wspierają układ odpornościowy, są doskonałym paliwem dla śledziony. Warto uzupełnić niedobory kwasu foliowego, selenu, a także witaminy C oraz D3. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.
CZYTAJ TAKŻE: