Co jeść, a czego unikać przy zespole jelita drażliwego? Siedem zasad żywieniowych w IBS
U osób cierpiących na IBS (zespół jelita drażliwego) mogą wystąpić takie objawy jak ból brzucha, wzdęcia, nudności, biegunki czy zaparcia. Jak żyć z chorobą? Poniżej przedstawiamy siedem porad żywieniowych. Dowiesz się m.in., czego nie wolno jeść przy zespole jelita drażliwego, i na co zwracać uwagę przy komponowaniu posiłków.
Zespół jelita drażliwego (IBS) to przewlekła choroba układu pokarmowego. Najczęściej występuje pomiędzy 20. a 50. rokiem życia. Szacuje się, że problem ten dotyczyć może nawet 20 proc. populacji, jednak należy pamiętać, że wiele przypadków nie zostaje zdiagnozowanych.
Dokładna przyczyna choroby nie jest znana. Wiele badań wskazuje jednak, że zespół jelita drażliwego może mieć podłoże genetyczne. Inne możliwe przyczyny to: zła dieta, silny stres, stan zapalny jelit, częste infekcje żołądkowo-jelitowe oraz nadwrażliwość trzewna.
Do objawów zespołu jelita drażliwego należą: ból brzucha, wzdęcia, nudności, biegunki, zaparcia, gazy, śluz w kale, uczucie przelewania w brzuchu czy zgaga.
Jak na razie nie ma leku na IBS. Leczenie zespołu jelita drażliwego skupione jest na minimalizowaniu nieprzyjemnych objawów. Nie ma jednak wątpliwości, że niezwykle istotna jest odpowiednia dieta.
Poniżej przedstawiamy siedem zasad żywieniowych dla pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
FODMAP to często pierwszy wybór chorych na zespół jelita drażliwego. Dieta polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu produktów zawierających krótkołańcuchowe węglowodany oraz fermentujące oligosacharydy. Tego typu produkty są bowiem bardzo źle wchłaniane przez nasz organizm. Na diecie FODMAP należy spożywać przede wszystkim produkty o niskiej zawartości sacharydów.
Produkty wskazane: papryka, marchew, sałata, ogórki, pomidory, kukurydza, seler, bakłażan, bataty, szczypiorek, dynia, banany, kiwi, mandarynki, winogrona, pomarańcze, truskawki, cytryna, ananas, mozzarella, parmezan, ser cheddar, ser brie, masło orzechowe, mleko migdałowe, mleko ryżowe, produkty bez laktozy (np. jogurt czy śmietana), margaryna, masło, ryby, jaja, drób, ryż, pieczywo bezglutenowe, płatki owsiane, chleb orkiszowy na zakwasie, mąka orkiszowa, makaron bezglutenowy, płatki ryżowe, mąka owsiana, orzechy włoskie, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzeszki ziemne, orzeszki piniowe, nasiona słonecznika, sezam, pestki dyni i migdały, cukier, stewia, syrop klonowy, aspartam, mak, chia.
Produkty niewskazane: cebula, czosnek, por, kapusta włoska, brukselka, karczochy, buraki ćwikłowe, kalafior, słodka kukurydza, szparagi, jabłka, gruszki, mango, jeżyny, morele, brzoskwinie, nektarynki, czereśnie, wiśnie, śliwki, mleko krowie, maślanki, kefiry, jogurty, śmietana, lody, chleb żytni, chleb pszenny, musli, miód, syrop glukozowo-fruktozowy, inulina, ksylitol, sorbitol, orzechy nerkowca, pistacje.
Innym rozwiązaniem jest wykluczenie produktów powodujących gazy. Chodzi przede wszystkim o groch, fasolę, cebulę, czosnek, kapustę, soję, soczewicę, ciecierzycę, brukselkę, kalafiora, brokuły, kukurydzę, jabłka czy gruszki. Podobnie działać mogą również napoje gazowane.
Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego powinny spożywać posiłki o regularnej porze. Dania nie powinny być zbyt obfite. Zamiast trzech głównych posiłków, lepiej postawić na pięć mniejszych. Objadanie się może skutkować zaburzeniami trawienia i nadmierną fermentacją resztek pokarmowych. Posiłki powinny być spożywane powoli, bez pośpiechu.
Problemy z brzuchem łagodzi również spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Każdego dnia należy pić minimum dwa litry wody. Najlepiej, gdy jest ona w temperaturze pokojowej. Poza wodą dobrze sprawdzą się ziołowe herbatki i napary. Ważne, aby nie zawierały cukru.
Warto pamiętać także o przyprawach. Nie tylko podkręcają smak każdego dania, ale doskonale wspomagają również trawienie. Do codziennej diety warto włączyć przede wszystkim kminek, majeranek, miętę, szałwię, tymianek, rozmaryn oraz pieprz.
Dieta bogatoresztkowa sprawdzi się przede wszystkim u chorych z tendencją do częstych zaparć. Jej głównym celem jest pobudzenie jelit oraz uregulowanie ich czynności. Dieta polega na zwiększeniu ilości spożywanego błonnika. Doskonałym źródłem błonnika są m.in. siemię lniane, otręby, pieczywo razowe i pełnoziarniste, suche nasiona roślin strączkowych, buraki, brokuły, ziemniaki, suszone owoce i orzechy.
Warto wykorzystywać przede wszystkim naturalne probiotyki. Do diety można włączyć m.in. kapustę kiszoną oraz inne kiszonki, kwas chlebowy, kefir i maślankę. Powyższe produkty nie złagodzą objawów choroby, jednak pozwalają przywrócić równowagę flory bakteryjnej, co jest istotne dla pracy całego organizmu.
CZYTAJ TAKŻE:
Jakich produktów unikać przy wrażliwych jelitach?