Gdy pokarm zalega w jelitach, czyli jak pokonać złogi?
Niestrawione resztki pokarmowe mogą być poważną przeszkodą i blokować tunel pokarmowy, jakim są ludzkie jelita. Związane z tym objawy takie jak ból brzucha, zaparcia i ogólne osłabienie są wyjątkowo uciążliwe, a przedłużający się stan niemożności wypróżnienia może być niebezpieczny i wymagać interwencji lekarza. Jakie czynniki sprzyjają powstawaniu złogów w jelitach? Czy istnieją sprawdzone sposoby walki z kamieniami kałowymi? Jak można oczyścić jelita? Sprawdzamy.
Złogi w jelitach, a właściwie kamienie kałowe to niestrawione resztki pokarmowe, które zalegają w jelitach - zwykle w odbytnicy, gdzie mieszają się z toksynami. Wyglądem przypominają kamienie, stąd ich nazwa. Ponadto są twarde, co spowodowane jest odciąganiem z nich wody przez kosmki jelitowe. Ich obecność w przewodzie pokarmowym utrudnia ruchy perystaltyczne, a co za tym idzie- normalne wypróżnianie. Kamienie kałowe powstają wówczas gdy, problem z wypróżnianiem występuje przez dłuższy czas. Brak możliwości wydalenia stolca i gromadzenie się kolejnych resztek pokarmowych są stanami zagrażającymi zdrowiu. Przedłużanie się zaparć predysponuje do: powstawania hemoroidów, uchyłków czy stanów zapalnych jelita grubego.
Zastanawiasz się, czy problem złogów dotyczy również ciebie? Jeśli cierpisz na problemy z wypróżnianiem, odczuwasz ból w podbrzuszu i w trakcie oddawania stolca, to wysoce prawdopodobne. Do innych dolegliwości wynikających z obecności kamieni kałowych należą:
- wrażenie ciężkości,
- pojawienie się śluzowatej wydzieliny lub krwi w kale podczas prób wypróżnienia,
- niemożność wypróżnienia przez kilka dni,
- ogólne osłabienie,
- uczucie zmęczenia,
- problemy skórne,
- wyraźne wystawanie brzucha,
- bóle głowy.
Skoro już wiesz jakie objawy powodują złogi w jelitach, warto poznać czynniki odpowiedzialne za ich powstawanie. Do przyczyn tworzenia się kamieni kałowych, zalicza się m.in.:
- brak lub niewystarczającą aktywność fizyczną,
- siedzący tryb życia,
- otyłość,
- zaburzeniami gospodarki jonowej (np. niedobór potasu, nadmiar wapnia).
Zaleganiu resztek pokarmowych w jelitach sprzyja również dieta uboga w błonnik, za to obfitująca w wysoko przetworzone produkty i słodycze, zbyt mała podaż płynów, a także przyjmowanie niektórych leków. Farmaceutyki, które w największym stopniu wpływają na formowanie się kamieni w jelitach, zwłaszcza gdy stosowane są zbyt często, powodują osłabienie naturalnych ruchów perystaltycznych i sprzyjają zaparciom. Zaleganiom w jelitach sprzyja także przyjmowanie opioidowych leków przeciwbólowych, leków stosowanych w chorobie Parkinsona, i niektóre antydepresanty.
Złogi mogą być wynikiem chorób np.: neurogennych (choroby Hirschprunga, polineuropatiu cukrzycowej), nowotworu jelita grubego, szczeliny odbytu, czy zaburzeń hormonalnych (nadczynność tarczycy).
Ze złogami w jelitach można walczyć przeprowadzając lewatywę lub przyjmując środki zmiękczające treść jelitową. Leki te zawierają w swoim składzie zwykle: parafinę, laktulozę lub makrogole i są dostępne w każdej aptece.
W oczyszczeniu jelit sprawdza się również picie:
- herbatek ziołowych - właściwości przeczyszczające wykazują: pokrzywa, mniszek lekarski, mięta i łopian;
- wyciągów z siemienia lnianego;
- wody z miętą i cytryną;
- maślanek, jogurtów i kefirów;
- soków warzywnych - z buraka, szpinaku, czy marchewki;
- soków owocowych, a zwłaszcza soku jabłkowego;
- co najmniej 2 litrów wody dziennie, po to, aby wspomóc trawienie i zmiękczyć masy pokarmowe.
Jeżeli wymienione wyżej sposoby okażą się nieskuteczne i nie dojdzie do wypróżnienia przez kilka dni, należy udać się do lekarza, który mechanicznie usunie przeszkodę.
Żeby nie dopuścić do zalegania resztek pokarmowych w jelitach, należy spożywać odpowiednią ilość błonnika, a konkretnie od 20 do 40 g na dobę (normy ustalone przez WHO. Źródłem błonnika są owoce i warzywa, szczególnie warzywa strączkowe, a także , koper, pietruszka, chrzan, botwina, a wśród owoców-maliny, żurawina, gruszki jabłka, porzeczki i wiele innych. Bogate w błonnik są również: kasze, otręby, ziarna zbóż, płatki owsiane, pestki dyni, orzechy i kiszonki, które wspomagają utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
Za najzdrowszą dietę eksperci uważają dietę śródziemnomorską, której podstawą są: ryby, oliwa z oliwek, warzywa, owoce, orzechy i produkty pełnoziarniste. W tej diecie spożywa się o wiele więcej tłuszczów roślinnych niż zwierzęcych, co jest korzystne dla ogólnego zdrowia w tym pracy jelit. Jeżeli cierpisz z powodu kamieni kałowych, dbaj o prawidłową aktywność fizyczną i zrezygnuj z alkoholu, słodyczy, gazowanych napojów i tłustych potraw.
CZYTAJ TAKŻE:
Pięć najskuteczniejszych produktów na zaparcia