Jedz dla potasu i witaminy C. Zadziała oczyszczająco i moczopędnie

Melon wciąż jest w Polsce mało popularny, a szkoda. Ten owoc, a szczególnie jego pomarańczowa odmiana kantalupa, jest dobrym źródłem witaminy C, witaminy A (w postaci beta-karotenu) oraz potasu. Melony pozytywnie wpływają na nasz wzrok, stan skóry, włosów i paznokci. Wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomagają się też pozbyć z niego nadmiaru wody. Jakie są właściwości melona i kto powinien go unikać?

Melon — rodzaje

Melon to gatunek ogórka o soczystym miąższu i wyjątkowym smaku. W zależności od odmiany może być słodki lub lekko gorzki.  est nie tylko jest pyszny i skutecznie gasi pragnienie, ale wyróżnia się też korzystnym wpływem na zdrowie. 

Melon, czy też ogórek melon (łac. Cucumis melo), należy do rodziny dyniowatych, do której należy też między innymi arbuz czy dynia. Melony są uprawiane w wielu krajach świata, jednak dziko rosną w Afryce, w Australii, na niektórych wyspach Pacyfiku, a także na dużych obszarach Azji o klimacie tropikalnym i umiarkowanym. Znany jest już od wieków — w Polsce uprawia się go od XVII wieku.

Reklama

Jakie są rodzaje melona? Można je podzielić na dwie grupy: letnie i zimowe. Za najpopularniejsze uchodzą następujące odmiany melonów:

  • melon żółty miodowy,
  • melon galia,
  • melon kantalupa,
  • melon zielony,
  • gorzki melon.

Istnieją też odmiany przystosowane do polskich warunków klimatycznych. Jeśli zatem chcemy uprawiać melony w swoim ogrodzie, powinniśmy wybierać między innymi odmiany Melba, Bosman czy Malaga.

Czytaj też: Niedoceniane warzywo dostarcza aż 8 witamin. Wzmaga potencję, chroni nerki, łagodzi dnę moczanową

Który melon jest najzdrowszy?

Każda odmiana melona ma swoje unikalne cechy, więc warto włączyć różne rodzaje tego owocu do swojej diety. Melon miodowy jest doskonałym źródłem witaminy C i błonnika. Melon kantalupa zawiera mnóstwo witaminy C i więcej ze wszystkich odmian beta-karoteny, podczas gdy w melonie galia znajdziemy zarówno witaminę C, jak i potas.

Melon i jego właściwości. Na co dobry jest melon?

Melony zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Pozytywnie wpływają na wzrok, stan skóry, włosów i paznokci. Wspierają oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomagają się też pozbyć z niego nadmiaru wody. Wykazują również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Uważa się, że wykazują działanie przeciwnowotworowe, z uwagi na zawarte w nich karotenoidy.

Z uwagi na zawartość witaminy C melon wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom. Korzystnie wpływa też na układ sercowo-naczyniowy, między innymi ze względu na zwartość potasu. Dzięki zawartości błonnika melony wpływają korzystnie na trawienie i zapobiegają zaparciom. Pozytywnie oddziałują również na układ nerwowy. Ułatwiają zasypianie, poprawiają nastrój i koncentrację. Są polecane również osobom, które pragną schudnąć.

Czytaj również: Dostarczy błonnika i witamin. To warzywo to istny spalacz tłuszczu

Wartości odżywcze melona

W melonie znajdziemy wiele witamin i minerałów. Zawiera między innymi:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • cynk,
  • fluor,
  • fosfor,
  • mangan,
  • magnez,
  • potas,
  • miedź,
  • selen,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo.

Miąższ melona w 90 procentach składa się z wody. Znajdziemy w nim również znaczne ilości kwasu foliowego.

Jak jeść melona?

Jak najwygodniej jeść melona? Kroi się go na pół, a następnie usuwa pestki za pomocą łyżki. Później można wyjadać jego miąższ. Można go pokroić na ćwiartki i jeść w ten sposób lub przekroić i obrać ze skórki.

Melona można pokroić w kostkę lub wykroić z niego kulki przy pomocy specjalnej łyżeczki. To fantastyczny dodatek do sałatek i deserów. Przy jego pomocy można także przygotować smakowite przystawki - na przykład zawinąć jego kawałki w szynkę parmeńską. Co ciekawe, melon może stanowić również bazę do schłodzonej zupy. Można go jeść na surowo, ale też na przykład w postaci grillowanej.

Czytaj też: Wpływ kawy na zdrowie. Nowe badania obalają kolejny mit

Melon a dna moczanowa

Dna moczanowa to choroba, będąca rodzajem zapalenia stawów. Wywołane jest ono nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi i odkładaniem się kryształków moczanu sodu. Nieodzownym elementem leczenia tej choroby jest stosowanie odpowiedniej diety. Niektóre produkty są niewskazane. Chorzy powinni unikać również melonów, a przynajmniej zminimalizować ich spożycie.

Melon a cukrzyca

Z uwagi na wysoką zawartość węglowodanów nie wszystkie owoce czy warzywa mogą być spożywane przez cukrzyków. Nie inaczej jest w przypadku melona. Melony są co prawda niskokaloryczne, jednak zawierają stosunkowo dużo cukrów prostych. Melony mają średni indeks glikemiczny (przykładowo melon kantalupa ma IG 65). 

W ramach ciekawostki warto wiedzieć, że gorzki melon w lecznictwie ludowym stosowany był od wieków w leczeniu cukrzycy.

Melon a odchudzanie

Melon składa się głównie z wody i jest niskokaloryczny. Ile ma kalorii? W 100 gramach melona znajdziemy tylko 28-36 kcal, a jego dokładna wartość kaloryczna zależy od odmiany. Znajdziemy w nim również cytrulinę - aminokwas, który pomaga przyspieszać odchudzanie. Może pomóc zrzucić zbędne kilogramy także dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, detoksykacyjnym i moczopędnym. Zmniejsza również łaknienie i pomaga pozbyć się nadmiaru płynów.

Kto nie powinien jeść melona?

Co do zasady melony są zdrowe, jednak istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania. Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny diabetycy powinni zrezygnować z ich spożywania. Alergicy również powinni zjadać go ostrożnie - może bowiem wywoływać reakcję uczuleniową. Uważać powinny zwłaszcza osoby uczulone na pyłki traw - melon może być przyczyną alergii krzyżowej.

Czytaj też:

Najbardziej cukrowe owoce! Na diecie uważaj - podnoszą glikemię i tuczą 

Doceń właściwości kiwi. Jedno dziennie obniży ciśnienie, wzmocni żyły i uchroni przed rakiem 

Smaczne owoce o niezwykłej mocy. Działają niczym botoks na skórę

Zobacz też:

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: odchudzanie | cukrzyca | właściwości | wartości odżywcze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL