Kulinarny i zdrowotny rarytas. Trufle podbiły serca Polaków. Jak działają?

Można je kochać lub nienawidzić, ale z pewnością nie można przejść obok nich obojętnie. Nie ma chyba drugiego tak wyrazistego i unikalnego smaku na świecie jak smak trufli. Symbol wyrafinowanej kuchni włoskiej i francuskiej z roku na rok coraz bardziej zaskarbia sobie także polskie podniebienia. W kartach restauracyjnych przybywa dań z dodatkiem trufli, i choć trzeba za nie słono płacić - koneserzy twierdzą, że warto. Co ciekawe, ten rosnący pod ziemią najdroższy grzyb świata to rarytas nie tylko kulinarny. Trufle wykazują też imponujące właściwości zdrowotne. Oto co zawierają i jak działają na organizm.

Co to są trufle?

Trufle to przedstawiciele grzybów workowych. Wyglądem na pierwszy rzut oka mogą zniechęcać - są kuliste, twarde i zdrewniałe, nie mają trzonu ani kapelusza, jak inne grzyby. Ich cechą charakterystyczną jest to, że rosną pod ziemią - można je znaleźć na głębokości około 10-20 centymetrów. 

Trufle najczęściej rosną w liściastych lasach basenu Morza Środziemnego - głównie we Włoszech, Francji czy Hiszpanii. By znaleźć dziko rosnące trufle, konieczna jest pomoc zwierząt o doskonałym węchu, np. psów czy świń. Obecnie istnieją już farmy trufli hodowlanych. 

Reklama

W Polsce trufle są niezwykle rzadkie i chronione prawem, nie wolno więc ich zbierać. Nie mniej w restauracjach serwujących kuchnię międzynarodową dań z truflami przybywa u nas jak grzybów po deszczu. Specjaliści od kulinarnych trendów mówią wręcz o truflowym szale i modzie na trufle. Okazuje się, że możne nam to wyjść na zdrowie. 

Za co cenione są trufle?

Trufle są znane przede wszystkim ze swojego intensywnego aromatu, który jest często opisywany jako ziemisty, piżmowy, a nawet lekko czosnkowy. Istnieje wiele gatunków trufli, ale najbardziej cenione to trufla biała (Tuber magnatum) i trufla czarna (Tuber melanosporum). Każdy gatunek ma swój unikalny profil smakowy i zapachowy, co wpływa na ich zastosowanie w kuchni.

Trufle to najdroższe grzyby świata. Są tak cenne, że często nazywa się je "czarnymi diamentami". Ich cena w zależności od gatunku, waha się od około 2000 do 25 000 zł za kilogram.

Wartość odżywcza trufli

Wartości odżywcze trufli różnią się w zależności od gatunku oraz stopnia dojrzałości. Trufle są bogatym źródłem białka, węglowodanów, błonnika i soli mineralnych. 

Co zawierają trufle?

  • Białko - stanowi około 20 proc. suchej masy trufli (co jest znaczącą ilością jak na grzyby) i zawiera w swoim składzie niezwykle cenne aminokwasy egzogenne. 
  • Błonnik - wysoka zawartość błonnika pokarmowego wspiera zdrowie układu trawiennego oraz ułatwia metabolizm cholesterolu.
  • Witaminy - trufle są źródłem witamin z grupy B, takich jak niacyna, ryboflawina i tiamina. Grzyby te zawierają również ergosterol będący prekursorem ważnej dla budowy kości witaminy D. 
  • Minerały - zawierają również ważne minerały, takie jak magnez, fosfor, żelazo, cynk i mangan.

Czy trufle są zdrowe?

Truflami zajadali się już starożytni Babilończycy, Grecy czy Rzymianie. Używali ich do celów terapeutycznych, wierząc, że uzdrawiają one zarówno duszę, jak i ciało. W czasach średniowiecznych truflom - ze względu na ich unikalny wygląd i pochodzenie z ziemi, przypisywano właściwości magiczne. Później grzyby te były traktowane m.in. jako afrodyzjak, środek płatniczy lub synonim luksusu. Stosowano je w medycynie ludowej, m.in. w zapobieganiu i leczeniu schorzeń o charakterze zapalnym. Leczono nimi gorączkę, infekcje i choroby skóry. 

Współczesne badania naukowe potwierdzają przeciwzapalne, immunostymulujące, a nawet anykancerogenne właściwości trufli. Trufle są wykorzystywane jako składnik kosmetyków, w których mają za zadanie wygładzać zmarszczki, rozjaśniać skórę i zwiększać jej elastyczność. 

Za sprawą właściwości przeciwutleniających trufle zapobiegają też powstawaniu wolnych rodników, stanom zapalnym, chorobom degeneracyjnym i nowotworowym.

Właściwości zdrowotne trufli

Trufle wykazują wiele korzyści dla zdrowia. Oto najważniejsze działanie trufli:

  • Antyoksydacja - trufle zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych i opóźniając procesy starzenia.
  • Wsparcie układu odpornościowego - dzięki obecności cennych minerałów i witamin, trufle mogą wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Poprawa zdrowia i wyglądu skóry - kremy i maść z dodatkiem trufli działają leczniczo na skórę, zapobiegając wypryskom i spowalniając procesy starzenia się. Zawarte w truflach antyoksydanty i witaminy mogą przyczynić się do poprawy kondycji skóry, nadając jej zdrowszy wygląd.
  • Działanie przeciwzapalne i antybakteryjne - trufle mogą wykazywać działanie łagodzące stany zapalne oraz wspierać procesy leczenia infekcji o podłożu wirusowym lub bakteryjnym.
  • Właściwości hepatoprotekcyjne - ochronne dla wątroby. Trufle łagodnie regulują produkcję żółci, naturalnie wspierają proces detoksykacji organizmu i samoregeneracji wątroby. 

Czy trufle są kaloryczne?

W 100 gramach trufli znajduje się około 73 kcal, co sprawia, że są niskokalorycznym dodatkiem do potraw. Również zawartość tłuszczu w truflach jest niska - stanowią one około 5 proc. suchej masy. Należy jednak pamiętać, że są one zwykle jedynie dodatkiem do dań - a te najczęściej opierają się na węglowodanach z dodatkiem oliwy lub śmietany. Dania z truflami bywają więc bardzo kaloryczne. 

Zastosowanie trufli

Najpopularniejszym daniem z truflami jest włoskie spaghetti al tartuffo, ale równie popularne jest truflowe risotto, stek z masłem truflowym albo frytki z truflowym majonezem. Trufle są bowiem używane głównie jako przyprawa, dodając każdej potrawie intensywnego smaku i aromatu. 

Trufle można również kupić pod postacią oleju truflowego, soli truflowej czy past truflowych. Aromat trufli najlepiej ujawnia się, gdy zetrze się świeżą truflę na ciepłe danie - temperatura uwalnia ich zapach. Jednocześnie trufli nie należy długo obrabiać - nie gotować ani nie smażyć - bo tracą część swoich walorów smakowych i zdrowotnych.  

Źródła: 

Janakat S., Nassar M., Hepatoprotective activity of desert trufle (Terfezia claveryi) in comparison with the effect of Nigella sativa in the rat. Pakistan J. Nutrition, 2010, 9: 52-56.

Walczak M., Trufle - właściwości odżywcze, biologiczne, próby uprawy. Gazeta Farmaceutyczna, 2013, 10: 26-27.

CZYTAJ TAKŻE: 

Najdroższe grzyby świata rosną w Polsce. Gdzie i jak ich szukać?

Najmodniejsze warzywo roku. Fioletowa bulwa ube skrywa moc antyoksydantów

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL