Najzdrowsza z jagód. Remedium na stawy, cukier i dnę moczanową
Z roku na rok zyskuje na popularności, a wieść o jej wyjątkowych właściowościach zdrowotnych sprawia, że ludzie coraz chętniej szukają jej na straganach i uprawiają w swoich ogrodach. Jagoda kamczacka - najzdrowsza wśród jagód - może wspomagać leczenie lub zapobiegać niektórym chorobom przewlekłym. Kto powienien jeść jagodę kamczacką? Jakie ma wartości odżywcze i właściwości? Jak nie pomylić jej z borówką amerykańską? Odpowiadamy.
Jagoda kamczacka to odmiana wiciokrzewu sinego. Pochodzi z północno-wschodniej Azji, a uprawiana jest na całym świecie. Jagoda kamczacka rośnie na stanowiskach słonecznych, gdzie gleba jest żyzna. Wykazuje się dużą mrozoodpornością, może wytrzymać aż do -45 st. Celsjusza.
Jagoda kamczacka odznacza się przede wszystkim owocami, które są jednymi z najwcześniej dojrzewających naturalnie owoców. Są one mięsiste, podłużne, osiągają od 2 do 3 cm długości i 1 cm szerokości. Jagody kamczackie mają fioletowo-czarną barwę i są pokryte niebieskim, woskowym nalotem. Ich smak jest słodko-kwaśny.
Owoce jagody kamczackiej dojrzewają od połowy maja. Można je znaleźć wtedy na krzakach, które mogą osiągać nawet do 2 m wysokości.
Jagoda kamczacka i borówka amerykańska różnią się od siebie przede wszystkim owocami - i to zarówno ich wyglądem, jak i smakiem. Owoce jagody kamczackiej są większe i podłużne, natomiast owoce borówki amerykańskiej mają kształt kulisty, nieco spłaszczony. Jedząc jagodę kamczacką, poczujemy kwaśniejszy smak, niż jak będziemy kosztować słodką, popularną borówkę.
Czytaj także: Na anemię, spadek nastroju i odporności. Zjedz cztery dziennie zamiast słodyczy
Jagoda kamczacka i borówka amerykańska to także inne wartości odżywcze. Owoce tej pierwszej uchodzą za zdrowsze.
Jedząc jagodę kamczacką, przyjmujemy mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomogą także przy leczeniu różnych schorzeń i wielu zapobiegną.
Składniki odżywcze jagody kamczackiej:
- witamina C,
- witamina K,
- witamina A,
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- krzem,
- magnez,
- mangan,
- miedź,
- fosfor,
- związki fenolowe.
Jagoda kamczacka odznacza się dużą zawartością witaminy K oraz witaminy C. Zjedzenie ok. 100 g owoców zapewnia prawie 1/4 dziennego zapotrzebowania na te składniki. Uzupełni też 1/4 zapotrzebowania na mangan. Jedzenie jagody kamczackiej sprawdzi się na diecie odchudzające, gdyż dostarczy również sporo błonnika pokarmowego.
Jagoda kamczacka bardzo pozytywnie wpływa na organizm. Sprawdźmy, na co jest dobra.
Jagoda kamczacka - właściwości przeciwzapalne
Jagoda kamczacka ma właściwości przeciwzapalne. Jedzenie jej owoców dostarcza związków fenolowych, które łagodzą stany zapalne i mogą im zapobiegać. Jagoda kamczacka pomoże na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów.
Jagoda kamczacka właściwości przeciwnowotworowe
Właściwości przeciwnowotworowe to kolejna z zalet spożywania jagody kamczackiej. Przeciwutleniacze, w które bogate są owoce, zahamują uszkadzanie komórek, zadziałają ochronnie i zapobiegną występowaniu nowotworów.
Jagoda kamczacka - wpływ na wzrok
Jagoda kamczacka ma także pozytywny wpływ na wzrok. Zawartość witamin A, witaminy C oraz witamin z grupy B odżywia tkanki oka, wpływa na poprawę jakości widzenia, chroni przed uszkodzeniami na poziomie komórkowym. Jedzenie jagody kamczackiej wspomaga leczenie chorób oczu i zapobiega niektórym z nich.
Jagoda kamczacka a cukrzyca
Jagoda kamczacka wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe. Jedzenie jej ureguluje wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Może także zmniejszyć stężenie glukozy we krwi. Jagoda kamczacka ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 53 - jest więc bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę.
Jagoda kamczacka - właściwości przeciwbakteryjne
Jagoda kamczacka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, a także moczopędne, więc pomoże na infekcje dróg moczowych. Owoce wesprą leczenie m.in. zapalenia nerek lub pęcherza. Jagoda kamczacka zadziała również zapobiegawczo na te schorzenia.
Jagoda kamczacka a układ sercowo-naczyniowy
Spożywanie owoców jagody kamczackiej obniży poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Wpłynie również na naprawę uszkodzonych białek strukturalnych ścian naczyń krwionośnych.
Jagoda kamczacka to owoc, który można jeść przede wszystkim na surowo, prosto z krzaka. Wtedy mamy pewność, że zostały zachowane wszystkie wartości odżywcze jagody. Można z niej też wykonywać przetwory.
Z jagody kamczackiej można zrobić dżemy, konfitury, a nawet nalewki lub soki. Jej kwaskowaty smak idealnie skomponuje się w słodkich ciastach, ale również sałatkach.
Jagoda kamczacka to bardzo zdrowy owoc, co do jedzenia którego nie ma konkretnych przeciwwskazań. Jedzenie jagody kamczackiej jest bezpieczne nawet dla cukrzyków, choć nie powinni oni spożywać jej w dużych ilościach. Diabetycy mogą jedynie zjeść od 200 do 300 g jagody na dzień.
Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia jagody kamczackiej są niedojrzałe owoce. Ich spożycie może skutkować wystąpieniem problemów ze strony układu pokarmowego.
CZYTAJ TAKŻE:
Lubiane produkty wyzwalają migrenę. Sprawdź zawartość swojej lodówki