Najzdrowsza z jagód. Remedium na stawy, cukier i dnę moczanową

Z roku na rok zyskuje na popularności, a wieść o jej wyjątkowych właściowościach zdrowotnych sprawia, że ludzie coraz chętniej szukają jej na straganach i uprawiają w swoich ogrodach. Jagoda kamczacka - najzdrowsza wśród jagód - może wspomagać leczenie lub zapobiegać niektórym chorobom przewlekłym. Kto powienien jeść jagodę kamczacką? Jakie ma wartości odżywcze i właściwości? Jak nie pomylić jej z borówką amerykańską? Odpowiadamy.

Jagoda kamczacka - charakterystyka

Jagoda kamczacka to odmiana wiciokrzewu sinego. Pochodzi z północno-wschodniej Azji, a uprawiana jest na całym świecie. Jagoda kamczacka rośnie na stanowiskach słonecznych, gdzie gleba jest żyzna. Wykazuje się dużą mrozoodpornością, może wytrzymać aż do -45 st. Celsjusza.

Jagoda kamczacka odznacza się przede wszystkim owocami, które są jednymi z najwcześniej dojrzewających naturalnie owoców. Są one mięsiste, podłużne, osiągają od 2 do 3 cm długości i 1 cm szerokości. Jagody kamczackie mają fioletowo-czarną barwę i są pokryte niebieskim, woskowym nalotem. Ich smak jest słodko-kwaśny.

Reklama

Owoce jagody kamczackiej dojrzewają od połowy maja. Można je znaleźć wtedy na krzakach, które mogą osiągać nawet do 2 m wysokości.

Jagoda kamczacka - czym się różni od borówki amerykańskiej?

Jagoda kamczacka i borówka amerykańska różnią się od siebie przede wszystkim owocami - i to zarówno ich wyglądem, jak i smakiem. Owoce jagody kamczackiej są większe i podłużne, natomiast owoce borówki amerykańskiej mają kształt kulisty, nieco spłaszczony. Jedząc jagodę kamczacką, poczujemy kwaśniejszy smak, niż jak będziemy kosztować słodką, popularną borówkę.

Czytaj także: Na anemię, spadek nastroju i odporności. Zjedz cztery dziennie zamiast słodyczy

Jagoda kamczacka i borówka amerykańska to także inne wartości odżywcze. Owoce tej pierwszej uchodzą za zdrowsze. 

Jagody kamczackie - wartości odżywcze

Jedząc jagodę kamczacką, przyjmujemy mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomogą także przy leczeniu różnych schorzeń i wielu zapobiegną. 

Składniki odżywcze jagody kamczackiej:

  • witamina C,
  • witamina K,
  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • żelazo,
  • krzem,
  • magnez,
  • mangan,
  • miedź,
  • fosfor,
  • związki fenolowe.

Jagoda kamczacka odznacza się dużą zawartością witaminy K oraz witaminy C. Zjedzenie ok. 100 g owoców zapewnia prawie 1/4 dziennego zapotrzebowania na te składniki. Uzupełni też 1/4 zapotrzebowania na mangan. Jedzenie jagody kamczackiej sprawdzi się na diecie odchudzające, gdyż dostarczy również sporo błonnika pokarmowego.

Jagody kamczackie - właściwości

Jagoda kamczacka bardzo pozytywnie wpływa na organizm. Sprawdźmy, na co jest dobra. 

Jagoda kamczacka - właściwości przeciwzapalne

Jagoda kamczacka ma właściwości przeciwzapalne. Jedzenie jej owoców dostarcza związków fenolowych, które łagodzą stany zapalne i mogą im zapobiegać. Jagoda kamczacka pomoże na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów.

Jagoda kamczacka właściwości przeciwnowotworowe

Właściwości przeciwnowotworowe to kolejna z zalet spożywania jagody kamczackiej. Przeciwutleniacze, w które bogate są owoce, zahamują uszkadzanie komórek, zadziałają ochronnie i zapobiegną występowaniu nowotworów.

Jagoda kamczacka - wpływ na wzrok

Jagoda kamczacka ma także pozytywny wpływ na wzrok. Zawartość witamin A, witaminy C oraz witamin z grupy B odżywia tkanki oka, wpływa na poprawę jakości widzenia, chroni przed uszkodzeniami na poziomie komórkowym. Jedzenie jagody kamczackiej wspomaga leczenie chorób oczu i zapobiega niektórym z nich.

Jagoda kamczacka a cukrzyca

Jagoda kamczacka wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe. Jedzenie jej ureguluje wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Może także zmniejszyć stężenie glukozy we krwi. Jagoda kamczacka ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 53 - jest więc bezpieczna dla osób chorych na cukrzycę.

Jagoda kamczacka - właściwości przeciwbakteryjne

Jagoda kamczacka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, a także moczopędne, więc pomoże na infekcje dróg moczowych. Owoce wesprą leczenie m.in. zapalenia nerek lub pęcherza. Jagoda kamczacka zadziała również zapobiegawczo na te schorzenia.

Jagoda kamczacka a układ sercowo-naczyniowy

Spożywanie owoców jagody kamczackiej obniży poziom złego cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Wpłynie również na naprawę uszkodzonych białek strukturalnych ścian naczyń krwionośnych.

Jagoda kamczacka - jak jeść?

Jagoda kamczacka to owoc, który można jeść przede wszystkim na surowo, prosto z krzaka. Wtedy mamy pewność, że zostały zachowane wszystkie wartości odżywcze jagody. Można z niej też wykonywać przetwory.

Z jagody kamczackiej można zrobić dżemy, konfitury, a nawet nalewki lub soki. Jej kwaskowaty smak idealnie skomponuje się w słodkich ciastach, ale również sałatkach.

Jagoda kamczacka - przeciwwskazania

Jagoda kamczacka to bardzo zdrowy owoc, co do jedzenia którego nie ma konkretnych przeciwwskazań. Jedzenie jagody kamczackiej jest bezpieczne nawet dla cukrzyków, choć nie powinni oni spożywać jej w dużych ilościach. Diabetycy mogą jedynie zjeść od 200 do 300 g jagody na dzień.

Jedynym przeciwwskazaniem do jedzenia jagody kamczackiej są niedojrzałe owoce. Ich spożycie może skutkować wystąpieniem problemów ze strony układu pokarmowego. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Lubiane produkty wyzwalają migrenę. Sprawdź zawartość swojej lodówki

Pięć oryginalnych owoców, które zapewnią ci zdrowie

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL