Eliksir długowieczności w popularnym napoju. Dlaczego warto pić czarną herbatę?
Do Europy dotarła z Chin bardzo dawno, bo już w 900 roku za sprawą arabskich handlarzy. Jest jednym z najbardziej znanych napojów na całym świecie i ceniona za swój wyrazisty smak i pobudzające właściwości. W jaki sposób popularna, czarna herbata wpływa na nasze zdrowie? Czy to tylko chwilowy zastrzyk energii, czy może coś więcej? Przyjrzyjmy się bliżej tajemnicom czarnej herbaty i poznajmy jej właściwości.
Czarna herbata to nie tylko przyjemność dla podniebienia. To także źródło antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, mogącymi przyczyniać się do rozwoju wielu chorób. Badania przeprowadzone m.in. na City, Univeristy of London, potwierdzają, że regularne picie czarnej herbaty może zmniejszać ryzyko chorób serca oraz wspierać układ odpornościowy, co czyni ją doskonałym wyborem dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie.
Picie czarnej herbaty może również pomóc w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi, zmniejszaniu ryzyka wystąpienia udaru mózgu oraz redukowaniu poziomu stresu. Ponadto naukowcy z University of Adelaide w Australii oraz chińskiego Southeast University w Nankin wykazali, że regularne picie czarnej herbaty może obniżyć ryzyko stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.
W Chinach czarna herbata jest znana jako "hong cha", czyli czerwona herbata, co odnosi się do koloru naparu, a nie suszu. Różni się to od tradycji europejskiej, w której nazwa "czarna herbata" wywodzi się od koloru suszonych liści. Według jednej z legend została odkryta 5000 lat temu przez chińskiego cesarza Shen Nung, kiedy kilka herbacianych liści wpadło do jego kubka z gorąca wodą.
Czarna herbata to skarbnica polifenoli i flawonoidów, które są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Chronią organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory Alzhaimer i Parkinson, poprzez blokowanie namnażania się uszkodzonych komórek. Związki te chronią nas również przed zbyt wczesnym starzeniem się organizmu, co ma pozytywny wpływ na nasz wygląd oraz zdrowie.
W czarnej herbacie znajdziemy również witaminy C, B1, B2, A, K oraz magnez, wapń i cynk, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki temu czarna herbata może przyczyniać się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.
Zawarte w czarnej herbacie katechiny wyróżniają się właściwościami obniżającymi poziom złego cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko zachorowania na miażdżycę. Nie można również zapomnieć o teinie, która oprócz zmniejszenia senności i znudzenia oferuje również wsparcie dla żołądka w trakcie zatruć pokarmowych.
Lekarze polecają, aby nie przekraczać 3-4 filiżanek czarnej herbaty dziennie. Jeśli spożyjemy większą ilość niż za zalecana, mogą pojawić się skutki uboczne w postaci lęku i niepokoju oraz problemów ze snem.
Nie poleca się również picia czarnej herbaty na pusty żołądek, ponieważ zwiększa się wówczas wydzielanie kwasu żołądkowego. Może to skutkować zgagą i bólem żołądka.
Czarna herbata jest popularnym napojem o wielu korzyściach zdrowotnych. Jednak istnieją pewne grupy osób, które powinny zachować ostrożność lub unikać jej spożywania:
- osoby wrażliwe na kofeinę: czarna herbata zawiera kofeinę, która może wpływać na układ nerwowy i serce. Jeśli masz problemy z nadciśnieniem, zaburzeniami rytmu serca lub nietolerancją kofeiny, lepiej ogranicz jej spożycie;
- kobiety w ciąży: zbyt duża ilość kofeiny jest niekorzystna dla rozwijającego się płodu i może przyczynić się do problemów z sercem lub przedwczesnego porodu;
- osoby z niedoborem żelaza: czarna herbata może utrudniać wchłanianie żelaza z pożywienia. Dlatego lepiej unikać picia herbaty w okolicach posiłków.
Warto również pamiętać, że kwas taninowy obecny w czarnej herbacie może drażnić żołądek i wpływać na wchłanianie niektórych składników odżywczych. Osoby z chorobami układu pokarmowego, takimi jak wrzody żołądka czy refluks, powinny unikać nadmiernego spożycia herbaty. Ze względu na zawartość kofeiny i innych związków, dzieci również nie powinny spożywać jej w zbyt dużych ilościach.
Pijąc herbatę rano, pobudzimy organizm i dostarczymy mu energii na początek dnia. Ze względu na zawartość kofeiny czarna herbata może działać jak naturalny środek pobudzający. Herbatę warto również pić po posiłku, ponieważ pozytywnie wpływa na trawienie. Jednak najlepiej sprawdzą się herbaty ziołowe, takie jak mięta lub rumianek.
Tradycyjnie, popołudniowa “godzina herbaty" jest popularna w wielu kulturach. To dobry moment na relaks i chwilę wytchnienia. Jeśli nie przeszkadza ci kofeina, możesz pić herbatę wieczorem. Wybierz wersję bezkofeinową lub ziołową, aby uniknąć zakłóceń snu.
Czarna herbata zawiera kofeinę, będącą naturalnym związkiem występującym w liściach herbaty. W jednej filiżance czarnej herbaty (około 240 ml) znajduje się średnio od 30 do 70 mg kofeiny. Dla porównania filiżanka kawy zawiera około 96 mg kofeiny.
Efekty kofeiny zawartej w herbacie zazwyczaj utrzymują się od 2 do 4 godzin. Jednak jest to zależnie od indywidualnej wrażliwości organizmu. Kofeina działa jako środek pobudzający, wpływając na układ nerwowy. Może pomóc w zwiększeniu czujności i poprawie nastroju. Jeśli jednak będziemy spożywać ją w zbyt dużych ilościach może wywoływać zaburzenia snu, stany lękowe oraz problemy z sercem i ciśnieniem.
Czarna herbata może pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi i wpłynąć na kontrolę apetytu i uniknięcie nagłych napadów głodu. Zawarta w herbacie kofeina ma właściwości termogeniczne, które przyspieszają tempo przemiany materii, tym samym powodując spalanie kalorii.
Czarna herbata wspomoże proces odchudzania, ale nie jest to magiczne rozwiązanie. Samo picie naparu nie spowoduje utraty wagi. Pamiętaj, aby łączyć jej spożycie z aktywnością fizyczną, zdrową dietą i stylem życia.
Ze względu na obecność kofeiny, czarna herbata, może wpływać na układ sercowo-naczyniowy. U niektórych osób powoduje przyspieszenie rytmu serca lub zwiększenie ciśnienia krwi. Dlatego, jeśli borykamy się nadciśnieniem tętniczym lub innymi schorzeniami serca, powinniśmy zachować ostrożność.
Kofeina zwęża i rozszerza naczynia krwionośne oraz oddziałuje z lekami na nadciśnienie. U osób z nadciśnieniem tętniczym może to prowadzić do niekorzystnych efektów. Ponadto czarna herbata zwiększa wchłanianie sodu z pożywienia, co może podnosić ciśnienie krwi.
Czarna herbata ma właściwości moczopędne, co oznacza, że może wpływać na zwiększenie wydzielania moczu. Jej picie pomaga w usuwaniu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu, dodatkowo zapobiegając obrzękom.
Co ciekawe, czarna herbata zapobiega retencji wody w organizmie. Dzięki działaniu moczopędnemu herbata pomoże w ograniczeniu zatrzymywania wody w organizmie.
CZYTAJ TAKŻE:
Amarantusianka - alternatywa dla owsianki. Właściwości amarantusa
Fakty i mity o jajkach, czyli czego nie wiedziałeś o jajku
Otręby i ich właściwości zdrowotne. Jakie otręby najzdrowsze?