Jeśli masz nadciśnienie, unikaj tego w święta. Skok ciśnienia gwarantowany
W okresie świątecznym wiele osób pozwala sobie na odstępstwa od dotychczasowej diety, czy to osoby będące na redukcji czy też zmagające się z przewlekłymi chorobami. Wydawać by się mogło, że jednorazowe zjedzenie tłustych lub bogatych w cukier potraw nie zaszkodzi, jednak osoby chorujące na nadciśnienie muszą wiedzieć, że niektóre potrawy, jedzone nawet w niewielkich ilościach, mogą powodować wahania ciśnienia. Co jeść, a czego unikać w czasie Bożego Narodzenia, chorując na nadciśnienie? Odpowiadamy.
Burak to jedno z tych warzyw, które w przypadku chorób serca czy nadciśnienia jest szczególnie zalecane. Nie tylko obniża ciśnienie tętnicze, ale redukuje poziom glikemii, wspomaga leczenie anemii a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Wszystko to sprawia, że samodzielnie przygotowany wigilijny barszcz na zakwasie, bez nadmiaru soli jest jedną z najlepszych potraw dla sercowców i nadciśnieniowców.
Wystrzegać należy się przede wszystkim barszczu przygotowanego z torebki. Zawarte w nim wzmacniacze smaku a także bardzo duże ilości soli mogą wywołać skoki ciśnienia krwi.
Na nadmiar soli, ale także sposób podania należy także uważać zjadając śledzie. Chociaż te ryby same w sobie są jak najbardziej zalecane osobom chorującym na serce i nadciśnienie, to już sposób ich podania może przyczynić się do skoków ciśnienia.
Śledzie należy przede wszystkim dobrze wymoczyć z nadmiaru soli, jaką gromadzą. Unikać należy także jedzenia śledzi w słonych, ciężkich sosach - w majonezie, musztardzie, oleju czy śmietanie. Warto postawić w czasie świąt na śledzia z cebulą i ziołami, by cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami, ale nie doprowadzić do wahań ciśnienia krwi.
Karp, ale także mintaj, pstrąg czy dorsz to ryby, które najczęściej goszczą w wigilię na stole. Zazwyczaj przygotowane w panierce, smażone na oleju mogą pogorszyć samopoczucie osób zmagających się z nadciśnieniem, chorobami serca czy problemami żołądkowymi.
Warto zrezygnować z ciężkiej panierki i tłustego oleju i podawać ryby w wersji duszonej lub pieczonej, albo przygotować rybę w galarecie. To zdecydowanie zdrowsze opcje dla osób, które powinny w sposób szczególny kontrolować dietę.
O ile niewielkie ilości słodkich ciast i ciasteczek nie zaszkodzą, o tyle należy pamiętać, że zajadanie się nimi przez kilka dni może rzutować na wartości ciśnienia krwi. Duże zawartości cukru powodują nagły wyrzut insuliny ale także zwiększają poziom adrenaliny i dopaminy. Te katecholaminy wpływają na naczynia krwionośne oraz wartości ciśnienia krwi. Przede wszystkim unikać należy słodyczy, które zawierają lukrecję, która podnosi ciśnienie.
W czasie świąt warto postawić na wypieki o niewielkiej zawartości cukru, przygotowane samodzielnie. Sprawdzi się także gorzka czekolada.
Do kawałka sernika czy kolorowych pierników wielu lubi wypić filiżankę kawy. Nadciśnieniowcy mogą być spokojni, bo jedna filiżanka kawy nieznacznie podnosi ciśnienie. Bezpieczną ilością dziennie jest spożycie trzech filiżanek kawy u osoby chorującej na nadciśnienie krwi. Warto wiedzieć, że najwięcej kofeiny ma kawa parzona, a najmniej - rozpuszczalna.
Jeśli decydujemy się na dodatki do kawy - cukier, śmietankę czy kakao - wówczas warto mieć na uwadze, że działają one na "niekorzyść" samej kawy. Spożywanie czarnej kawy codziennie ma jednak korzystny wpływ na zdrowie - chroni serce i zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych.
W okresie świątecznym, podczas spotkań z rodziną, na stołach często królują grzańce, domowe nalewki czy likiery. Należy pamiętać, że początkowo alkohol obniża ciśnienie tętnicze krwi. Efekt nadciśnienia może wystąpić natomiast następnego dnia, dlatego nie należy spożywać trunków w nadmiernych ilościach.
Przyjęcie leków na nadciśnienie i równoczesne spożywanie alkoholu może z kolei doprowadzić do nagłego spadku ciśnienia, objawiającego się zaburzeniami widzenia, osłabieniem, zawrotami głowy. Nie tylko leki hipotensyjne, ale także leki z innych grup mogą powodować nagły spadek ciśnienia. Zawsze należy skonsultować się z lekarzem lub zapoznać z treścią ulotki leku, która wskaże, jakie działania niepożądane wywołuje lek w połączeniu z napojami wysokoprocentowymi.
Źródła:
Dieta w nadciśnieniu tętniczym, dr n. med. Dominika Wnęk, Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/pacjent/nadcisnienie/informacje/dietaiwysilek/73394,dieta-wnadcisnieniu-tetniczym [dostęp z dnia 15.12.2023]
CZYTAJ TAKŻE:
Należą do najzdrowszych warzyw. Dlaczego warto jeść buraki?
Po rybę wędzoną sięgaj nie tylko nad morzem. Uważaj z dną moczanową lub nadciśnieniem
Najlepsze dodatki do kompotu wigilijnego. Wesprze spalanie tłuszczu i obniży ciśnienie