Tak poznasz, że wątrobie brakuje żółci. Skutki są niebezpieczne dla zdrowia
Problemy z trawieniem, bóle brzucha i uporczywe zdęcia nieodłącznie kojarzą się z niestrawnością, chociaż mogą świadczyć o większym problemie związanym z wydzielaniem żółci. Odpowiedzialna za trawienie tłuszczów i wchłanianie substancji odżywczych, jest niezbędna do prawidłowego działania układu pokarmowego. Co, jeśli żółci jest zbyt mało lub doszło do jej zastoju? Jak poradzić sobie domowymi sposobami? Odpowiadamy.
Żółć wytwarzana jest przez wątrobę, a magazynowana w pęcherzyku żółciowym i właśnie stamtąd trafia wprost do dwunastnicy. Jeśli jej produkcja jest niewielka, bądź - na skutek różnych czynników - doszło do jej zastoju w drogach żółciowych, pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości, najsilniej odczuwane po posiłku.
Zwłaszcza po tłustych, ciężkostrawnych daniach mogą pojawić się bóle brzucha, uczucie ciężkości, ale także wzdęcia. Pęcherzyk żółciowy obkurcza się, wyrzucając żółć do dwunastnicy, w której dochodzi do trawienia posiłku, jeśli jest jej jednak za mało - proces ten powoduje ból i dyskomfort w nadbrzuszu.
Niedostateczna ilość żółci lub jej zastój w drogach żółciowych może być spowodowany toczącymi się procesami chorobowymi w organizmie. Najczęściej do niedoboru żółci dochodzi na skutek:
- kamicy żółciowej,
- zapalenia dróg żółciowych,
- marskości wątroby,
- chorob wątroby,
- chorób nowotworowych wątroby lub pęcherzyka żółciowego.
Cholestaza, czyli zmniejszenie odpływu żółci, może pojawić się również u kobiet ciężarnych i bezpośrednio zagraża zarówno kobiecie jak i nienarodzonemu dziecku.
W przypadku zaburzeń związanych z produkcją żółci, po posiłku pojawiać się może uporczywe odbijanie, ból w nadbrzuszu, wzdęcia oraz problemy z wypróżnianiem.
Niestrawności może lecz nie musi towarzyszyć zgaga i pieczenie w przełyku. Niepokojącym objawem jest cofanie się żółci z dwunastnicy do żołądka. Refluks żółciowy dotyczyć może osób po chirurgicznym usunięciu pęcherzyka żółciowego, ale także osób palących papierosy, spożywających alkohol i chorujących na nadwagę i otyłość.
U osób, u których dochodzi do zarzucania treści z dwunastnicy do żołądka, mogą pojawiać się:
- bóle brzucha,
- nudności,
- wymioty z zawartością żółci,
- gorzki posmak w ustach,
- nieprzyjemny zapach z jamy ustnej.
Do obniż onej produkcji żółci lub jej zagęszczenia najczęściej dochodzi u osób, które prowadzą siedzący tryb życia i mają nieprawidłową dietę. Zbyt obfite posiłki, zawierające duże ilości tłuszczów prowadzą do problemów wątrobowych. Wysoki cholesterol oraz cukrzyca również mogą sprzyjać problemom z pęcherzykiem żółciowym.
Problemy związane z produkcją żółci w dużej mierze można rozwiązać stosując prawidłową dietę oraz wspierając wątrobę naturalnymi składnikami, które usprawniają trawienie oraz pobudzają produkcję żółci.
Suplementy diety dostępne w aptekach, które wspierają pracę wątroby, w dużej mierze opierają się o naturalne składniki, które pobudzają produkcję żółci. Do codziennej diety warto włączyć jednak niektóre produkty, które pozwolą uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości związanych z niestrawnością i niedostateczną ilością żółci.
Czarna rzodkiew
Korzeń czarnej rzodkiewki wpływa na wydzielanie żółci oraz usprawnia jej przepływ. Zwiększa się wytwarzanie soków trawiennych i poprawia perystaltyka jelit.
Karczoch
Wyciąg z karczochów działa żółciopędnie oraz wspiera proces produkcji żółci w wątrobie. Oprócz tego wykazuje działanie ochronne na komórki wątrobowe, wspiera leczenie stanów zapalnych pęcherzyka żółciowego oraz usprawnia detoksykację, czyli usuwanie szkodliwych substancji przez wątrobę.
Miód
Miód pobudza pęcherzyk żółciowy i zwiększa jego siłę skurczu podczas wyrzucania żółci. Zapobiega to powstawaniu złogów zarówno w pęcherzyku jak i drogach żółciowych.
Zioła wspierające wątrobę
Wiele suplementów na wątrobę zawiera w swoim składzie zioła. Wspierająco na układ żółciowy działa przede wszystkim nagietek lekarski, mięta pieprzowa czy bluszczyk kurdybanek. Zioła te można pić, a gotowe mieszanki dostępne są w sklepach zielarskich lub aptekach.
Źródła:
Kamica żółciowa: przyczyny, objawy, leczenie i dieta, prof. dr hab. Ewa Małecka-Wojciesko, dr med. Piotr Daniel, lek. Monika Kapszewicz, Medycyna Praktyczna
Dyspepsja czynnościowa, dr n. med. Dorota Waśko-Czopnik, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Akademia Medyczna, Wrocław, Medycyna po Dyplomie 2011(20); 4(181): 83-87
CZYTAJ TAKŻE:
Wykrywane przypadkiem, bo długo nie dają objawów. Czym są torbiele wątroby?
Chora wątroba daje oznaki poprzez ciało. Puchnie kilka miejsc
Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. Pięć charakterystycznych cech