Podkręca metabolizm, ułatwia odchudzanie. Witamina P zalecana szczególnie seniorom
Udowodniono, że metabolizm utrzymuje się na mniej więcej podobnym poziomie do 60. roku życia. U kobiet, w okresie menopauzy, częściej zauważa się wzrost masy ciała i przyrost tkanki tłuszczowej ze względu na zmiany hormonalne, jednak duża zmiana w procesach metabolicznych notowana jest dopiero w okolicach 60-tki. Oznacza to, że osoby w tym wieku mogą mieć większą trudność w redukcji masy ciała. Naukowcy odkryli jednak, że witamina P może wspomóc procesy odchudzające i jest szczególnie zalecana seniorom, którzy zmagają się z nadwagą lub chorują na otyłość. Czym jest taksyfolina, jak działa na organizm i gdzie można ją znaleźć?
Dodatkowe kilogramy u osób po 60. roku życia i chęć ich zredukowania jest trudniejsza, niż we wcześniejszych latach życia. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze należy wiedzieć, że po 50. roku życia, co dziesięć lat zanika około 8 proc. masy mięśniowej. Mięśnie wykorzystują duże zasoby energii, a im jest ich mniej - tym wolniejszy metabolizm.
Poza tym - w okresie menopauzy - u kobiet dochodzi do licznych zmian hormonalnych, co również wpływa na przemianę materii. Pojawia się dodatkowa tkanka tłuszczowa, zmiany w samopoczuciu, spadek energii, a to wszystko przyczynia się mniejszej aktywności fizycznej kobiet i tym samym do większego ryzyka zwiększenia masy ciała.
Po 60. roku życia zauważa się także zmiany w działaniu dwóch istotnych hormonów - leptyny i greliny. To hormon sytości i głodu, które wpływają na regulowanie apetytu. Zwiększone wydzielanie greliny powoduje, że mogą pojawiać się napady głodu, które prowadzą do nadwyżki kalorycznej, a tym samym - nadwagi lub otyłości.
Dodatkowo należy zaznaczyć, że to właśnie po 60. roku życia najczęściej pojawiają się pierwsze zmiany zwyrodnieniowe stawów lub inne problemy zdrowotne, które mogą ograniczać aktywność osób w tym wieku.
Wszystkie te czynniki sprawiają, że redukcja masy ciała czy proces leczenia otyłości jest utrudniony. Najnowsze badania wskazują jednak, że naturalne substancje mogą znacznie poprawić efekty leczenia i są zalecane seniorom.
Zespół naukowców z National Cerebral and Cardiovascular Center w Osace wziął pod lupę substancje, które mogą pomóc w redukcji wagi osobom w wieku starszym. Badacze poszukiwali rozwiązania, które nie tylko pomoże schudnąć, ale zapobiegnie także efektowi jo-jo.
Okazało się, że taką substancją jest taksyfolina, zwana także witaminą P bajkalską. To naturalny przeciwutleniacz, pochodzenia roślinnego, który hamuje procesy zapalne, wspiera układ odpornościowy, korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy i wykazuje działanie neuroprotekcyjne (chroni komórki nerwowe). W trakcie badań dowiedziono również, że taksyfolina wspomaga odchudzanie.
Japońscy naukowcy prowadzili badanie na osobach po 70. roku życia. Ochotnicy przez sześć miesięcy codziennie przyjmowali 300 mg taksyfoliny. Udział w badaniu wzięły 62 osoby, z których 32 osoby regularnie zażywały taksyfolinę, a 26 osób nie.
Osoby, które przyjmowały taksyfolinę, zrzuciły średnio 1,3 kilograma więcej niż badani, którzy jej nie otrzymywali.
Badania te wymagają dalszych obserwacji, jednak naukowcy już teraz mają teorię, że taksyfolina zwiększa ilość ciepła wytwarzaną przez organizm. To sprawia, że metabolizm działa sprawniej i dochodzi do spalenia większej liczby kalorii, a w konsekwencji - do szybszej redukcji masy ciała. Podejrzewa się, że związek ten aktywuje brunatną tkankę tłuszczową i nie daje żadnych skutków ubocznych.
Taksyfolina dostępna jest przede wszystkim w postaci suplementów, ponieważ jej największe ilości znajdują się w drzewach, takich jak: modrzew, cedr, świerk, sosna.
Związek ten znajduje się także w pożywieniu i znaleźć go można w cebuli, jabłkach, jagodach, jarmużu, brokułach czy ostropeście plamistym.
Zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w surowe warzywa i owoce, pozwala dostarczyć w naturalny sposób te cenne związki, jakimi są flawonoidy.
Źródła:
https://www.mdpi.com/2072-6643/17/4/706
CZYTAJ TAKŻE:
Dodawaj do wody, herbaty i zup. Przyspieszają metabolizm i ułatwiają odchudzanie
Sekret długowieczności z warzywniaka. Lubiane warzywo to źródło sulforafanu
Taką kawę piją stulatkowie z niebieskich stref. Ważna też liczba filiżanek