Intensywny wysiłek umysłowy, stres i podwyższony cholesterol? Ta kasza to remedium
Kasza pęczak to mało popularna odmiana kaszy jęczmiennej. Jest nie tylko pyszna, ale także bogata w związki, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie jej może zwalczyć za wysoki poziom cholesterolu, wspomóc pracę układu pokarmowego czy krwionośnego. Jakie dokładnie korzyści będziemy czerpać z jedzenia kaszy pęczak? Wystrzegaj się jej w tych dwóch przypadkach.
Kasza pęczak jest jednym z rodzajów kaszy jęczmiennej. Różni się ona sposobem obróbki od innych odmian tej kaszy. Pęczak to całe ziarna zboża, które zostały pozbawione łuski. Jest jedną z najmniej przetworzonych spośród wszystkich kasz jęczmiennych.
Z tego powodu pęczak różni się od kaszy jęczmiennej aromatem i smakiem. Różnić je będzie również zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych.
Kasza pęczak jest produktem nisko przetworzonym. Z tego powodu zachowuje dużą ilość wartości, które zawiera jęczmień. Spożywając pęczak, dostarczymy do organizmu:
- 73,48 g węglowodanów na 100 g;
- 12,48 g białka na 100 g;
- 2,3 g tłuszczu na 100 g;
- 17,3 g błonnika na 100 g.
100 g kaszy pęczak to 354 kilokalorii. Jest więc ona wskazana podczas diety odchudzającej. Bogata w węglowodany, błonnik i białko kasza nasyci na długo, dostarczając mało kalorii. Uzupełni również najważniejsze witaminy i minerały jak:
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6);
- witamina A;
- witamina E;
- witamina K;
- magnez;
- żelazo;
- fosfor;
- potas;
- selen;
- cynk;
- sód.
Taki skład i bogactwo mineralne sprawia, że kasza pęczak jest zdrowa i warto włączyć ją do swojej diety.
Kasza pęczak jest zdrowa. Jedząc ją regularnie, poprawimy funkcjonowanie organizmu, zmniejszymy ryzyko zachorowań lub opóźnimy rozwój patogenów.
Kasza pęczak przede wszystkim wspomoże działanie układu pokarmowego za sprawą duże ilości błonnika. Poprawi pracę jelit i ich perystaltykę. Tym samym pomoże uporać się z zaparciami i wyczyści jelita z toksyn i złogów.
Kasza pęczak to nie tylko zdrowe jelita. Poprawi ona odporność całego układu pokarmowego, chroniąc go od wystąpienia częstych stanów zapalnych. Wspomoże też funkcjonowanie trzustki.
Duża zawartość błonnika sprawi, że kasza pęczak wpłynie na poziom cholesterolu. Obniży zawartość złego cholesterolu LDL we krwi. Z tego powodu jest zalecany dla osób z za wysokim poziomem tego związku.
Kasza pęczak to też właściwości chroniące układ krwionośny i regulujące jego pracę. Wzmocnione zostaną ściany naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie znacznie obniży ryzyko wystąpienia żylaków, krwiaków oraz zakrzepów.
Kasza pęczak dostarczy też antyoksydantów. Obniżą one ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wyeliminują negatywne działanie wolnych rodników. Spowolnią więc starzenie się organizmu. Pozytywnie wpłynie na cerę i uchroni od chorób jak m.in. Alzheimer.
Jedzenie kaszy pęczak poprawi również procesy myślowe. Pozytywnie zadziała na pamięć i koncentrację. Polecana jest więc osobom, które pracują umysłowo, przygotowują się do egzaminów lub mają inny wymagający wysiłek umysłowy.
Kasza pęczak zawiera gluten. Jęczmień, z którego wytwarza się pęczak, zawiera gluten, więc każda kasza jęczmienna będzie mieć ten składnik.
Z tego powodu kasza pęczak nie powinna być spożywana przez osoby, które wykazują alergię na gluten. Produkt spożywczy również nie będzie odpowiedni dla chorych na celiakię.
Indeks glikemiczny kaszy pęczak wynosi 25, czyli jest niski. To także najniższe IG dostępnych na rynku kasz. Oznacza to, że spożywanie jej jest bezpieczne dla diabetyków, a nawet jest im zalecana.
Czytaj także: Kawa jako broń przed cukrzycą. Ustalono, ile filiżanek dziennie zwiększa tolerancję glukozy
Kaszę pęczak zaleca się osobom chorym na cukrzycę, dlatego że obniża ona stężenie glukozy po spożyciu posiłku. Zapobiegnie więc nagłym wzrostom glikemii poposiłkowej, które mogą zwiększać ryzyko zawałów czy udarów.
Największym przeciwwskazaniem do jedzenia kaszy pęczak jest nietolerancja glutenu. Jeśli osoba z alergią na ten składnik zje pęczak, musi liczyć się z objawami takimi jak: wzdęcia, biegunki, mdłości, osłabienie, bóle głowy i mięśni.
Kolejnym przeciwwskazaniem do spożycia kaszy pęczak jest chorowanie na celiakię. Objawy będą podobne jak przy alergii. Chory po zjedzeniu tej kaszy może dostać biegunki lub zaparć, skurczy brzucha, bóli brzucha, stawów. Produkt może także dostarczyć uczucia niepokoju czy stanów depresyjnych.
Zobacz również:
Ten tłuszcz zbija cholesterol i ciśnienie, może chronić przed śmiertelną demencją. Wyniki badań
Lubisz rybę wędzoną? Uważaj z dną moczanową lub nadciśnieniem
Źródło: medme.pl