Reklama

Osiem powodów, by zacząć pić sok pomidorowy

Często wzdrygamy się, gdy ktoś mówi, że pije sok pomidorowy. Od razu zastanawiamy się, co za tym przemawia. Czy chodzi o smak? Jego właściwości? Na pytanie, czy warto sięgać po sok pomidorowy, odpowiadamy - zdecydowanie tak. Oto osiem korzyści dla zdrowia, które płyną ze spożywania soku pomidorowego.

Sok pomidorowy - składniki odżywcze

Dobrej jakości sok pomidorowy dostarcza wiele witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Szczególnie bogaty jest w likopen - związek o imponujących właściwościach zdrowotnych, a także w witaminę C (jedna szklanka soku pomidorowego zaspokaja ok. 70 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik) i witaminę A (w tym przypadku pokrywa ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania).

Poza tym w soku pomidorowym znajdziemy też m.in.:

Reklama

Sok pomidorowy może być wygodnym sposobem na zaspokojenie zapotrzebowania na wiele składników odżywczych. Stanowi doskonały wybór dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze - osób starszych oraz palących papierosy. Co więcej, jest niskokaloryczny, dlatego sprawdzi się na diecie odchudzającej. Nie jest dobrym źródłem węglowodanów, białka czy tłuszczów.

Najlepiej przygotować go samemu. Jeśli decydujemy się na zakup soku pomidorowego, należy dokładnie zapoznać się z informacjami znajdującymi się na etykiecie. Należy sprawdzić, czy produkt nie zawiera dodatku soli, cukru i konserwantów.

Sok pomidorowy - właściwości zdrowotne

Dlaczego sok pomidorowy jest tak wychwalany? Oto osiem powodów, dla których warto go pić.

1. Sok pomidorowy to źródło silnych przeciwutleniaczy

Sok pomidorowy jest szczególnie bogaty w likopen. To związek znany jako jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, a ponieważ jest nadal skuteczny po podgrzaniu, można go włączyć do diety zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej. Likopen zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Uszkodzenia te wiązane są z wieloma schorzeniami, w tym z rakiem, cukrzycą i chorobami serca. Naukowcy uważają, że likopen, stabilizując wolne rodniki, może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.

Chociaż potrzebne są dalsze badania, kilka wykazało związek między spożyciem likopenu a zapobieganiem nowotworom takim jak rak kości, płuc i prostaty. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że produkty z pomidorów mogą chronić przed rakiem skóry. Uważa się, że likopen spowalnia lub zatrzymuje wzrost komórek rakowych. Wskazuje się również, że związek ten obniża poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu (HDL).

W soku pomidorowym znajdziemy jeszcze inny silny przeciwutleniacz - beta-karoten.

2. Sok pomidorowy jest dobry dla zdrowia serca

Likopen, beta-karoten, witaminy C i E wspierają zdrowie serca. Sok pomidorowy (niesolony) obniża wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca. U osób, których dieta bogata była w pomidory i produkty, w których składzie występowały, stwierdzono znacznie zmniejszone ryzyko chorób serca w porównaniu z osobami, które rzadko po nie sięgały. 

3. Sok pomidorowy zapobiega zaburzeniom krzepnięcia krwi

Sok pomidorowy zapobiega nieprawidłowemu zlepianiu się płytek krwi. Ogranicza ryzyko występowania zatorów.

4. Sok pomidorowy pomaga w redukcji wagi

Sok pomidorowy ma właściwości przeciwzapalne. Jego regularne spożywanie może wspomagać proces odchudzania. Zapewnia uczucie sytości, nie dostarczając wielu kalorii. Poza tym, jak się zauważa, pomidory pomagają stymulować produkcję aminokwasu zwanego karnityną, o którym wiadomo, że zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. I, jak wspominaliśmy, produkt ten jest dobrym źródłem likopenu, który w naturalny sposób przyspiesza metabolizm.

5. Sok pomidorowy działa odtruwająco na organizm

Wszystko to za sprawą obecności chloru i siarki. Warto wiedzieć, że za detoksykację naszego organizmu odpowiedzialne są wątroba i nerki. Naturalny chlor wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek, a siarka chroni je przed wszelkiego rodzaju infekcjami.

6. Sok pomidorowy wspomaga trawienie

Regularne spożywanie soku pomidorowego pozytywnie wpływa na trawienie. Produkt ten stymuluje regularne wypróżnienia i zapobiega zaparciom.

7. Sok pomidorowy wspiera ochronę oczu

Sok pomidorowy jest pełen fitoskładników, które chronią oczy. Wymienia się go w kontekście zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy.

8. Sok pomidorowy również dla skóry i włosów

Sok pomidorowy przeciwdziała przebarwieniom skóry, pomaga w leczeniu i zapobieganiu trądzikowi, zwęża rozszerzony pory i reguluje wydzielanie sebum w skórze tłustej. Dzięki obecności witamin i żelaza pomaga wzmocnić włosy i przywrócić im blask.

Sok pomidorowy - wady

Chociaż sok pomidorowy jest bardzo pożywny, a przypisywane mu właściwości zdrowotne są imponujące, ma również pewne wady.

Większość soków pomidorowych dostępnych na rynku ma wysoką zawartość sodu. Badania pokazują, że dieta bogata w sód wiąże się m.in. z wysokim ciśnieniem krwi, które jest czynnikiem ryzyka wielu chorób. Kolejnym minusem soku pomidorowego jest to, że zawiera nieco mniej błonnika niż całe pomidory.

Kupując sok pomidorowy koniecznie trzeba zwracać uwagę na jego skład. Do jego przygotowania mogły zostać wykorzystane owoce, które wpływają na zawartość kalorii i cukru. Najlepiej wybierać 100 proc. sok pomidorowy, bez dodatku soli i cukru.

Osoby z chorobą refluksową przełyku raczej powinny unikać soku pomidorowego, gdyż może on pogorszyć objawy.

Jak zrobić sok pomidorowy? Przepis

Sok pomidorowy jest łatwy w przygotowaniu. I warto zrobić go samemu.

Świeże, sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój. By podczas picia nie przeszkadzały ci pestki, usuń gniazda nasienne.

Pomidory gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Po schłodzeniu miksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie przecedź przez sito.

Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami takimi jak seler, czerwona papryka i oregano, aby jeszcze bardziej zwiększyć wartość odżywczą i smak.

Przydatną wskazówką jest dodanie odrobiny oliwy z oliwek podczas gotowania pomidorów. Ponieważ likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, jedzenie pomidorów z odrobiną tłuszczu zwiększa jego dostępność dla organizmu.

CZYTAJ TAKŻE: 

Kombucha. Herbaciany grzyb SCOBY, który fermentuje dla twojego zdrowia

Czy pomidory można jeść ze skórką?

Gdzie kupić dobre owoce i warzywa? 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: pomidory | sok pomidorowy | sok pomidorowy a zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL