Odmładza, odchudza i wzmacnia serce. Ale powodów, by pić sok pomidorowy, jest więcej
Często wzdrygamy się, gdy ktoś mówi, że pije sok pomidorowy. Od razu zastanawiamy się, co za tym przemawia. Czy chodzi o smak? Jego właściwości? Na pytanie, czy warto sięgać po sok pomidorowy, odpowiadamy - zdecydowanie tak. Zwłaszcza zimą, gdy świeże pomidory nie smakują najlepiej i nie maj zbyt wielu składników odżywczych. Oto osiem korzyści dla zdrowia, które płyną ze spożywania soku pomidorowego.
Dobrej jakości sok pomidorowy dostarcza wiele witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Szczególnie bogaty jest w likopen - związek o imponujących właściwościach zdrowotnych, a także w witaminę C (jedna szklanka soku pomidorowego zaspokaja ok. 70 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik) i witaminę A (w tym przypadku pokrywa ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania).
Poza tym w soku pomidorowym znajdziemy też m.in.:
- witaminy z grupy B (szczególnie witaminy B1, B3, B6, B9),
- witaminę E,
- witaminę K,
- potas,
- mangan,
- miedź,
- magnez,
- żelazo,
- fosfor,
- wapń,
- cynk.
Sok pomidorowy może być wygodnym sposobem na zaspokojenie zapotrzebowania na wiele składników odżywczych. Stanowi doskonały wybór dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze - osób starszych oraz palących papierosy. Co więcej, jest niskokaloryczny, dlatego sprawdzi się na diecie odchudzającej. Nie jest dobrym źródłem węglowodanów, białka czy tłuszczów.
Najlepiej przygotować go samemu. Jeśli decydujemy się na zakup soku pomidorowego, należy dokładnie zapoznać się z informacjami znajdującymi się na etykiecie. Należy sprawdzić, czy produkt nie zawiera dodatku soli, cukru i konserwantów.
Dlaczego sok pomidorowy jest tak wychwalany? Oto osiem powodów, dla których warto go pić.
1. Sok pomidorowy to źródło silnych przeciwutleniaczy
Sok pomidorowy jest szczególnie bogaty w likopen. To związek znany jako jeden z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, a ponieważ jest nadal skuteczny po podgrzaniu, można go włączyć do diety zarówno w postaci świeżej, jak i przetworzonej. Likopen zwalcza wolne rodniki, które uszkadzają komórki. Uszkodzenia te wiązane są z wieloma schorzeniami, w tym z rakiem, cukrzycą i chorobami serca. Naukowcy uważają, że likopen, stabilizując wolne rodniki, może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
Chociaż potrzebne są dalsze badania, kilka wykazało związek między spożyciem likopenu a zapobieganiem nowotworom takim jak rak kości, płuc i prostaty. W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że produkty z pomidorów mogą chronić przed rakiem skóry. Uważa się, że likopen spowalnia lub zatrzymuje wzrost komórek rakowych. Wskazuje się również, że związek ten obniża poziom złego cholesterolu (LDL), jednocześnie zwiększając poziom dobrego cholesterolu (HDL).
W soku pomidorowym znajdziemy jeszcze inny silny przeciwutleniacz - beta-karoten.
2. Sok pomidorowy jest dobry dla zdrowia serca
Likopen, beta-karoten, witaminy C i E wspierają zdrowie serca. Sok pomidorowy (niesolony) obniża wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca. U osób, których dieta bogata była w pomidory i produkty, w których składzie występowały, stwierdzono znacznie zmniejszone ryzyko chorób serca w porównaniu z osobami, które rzadko po nie sięgały.
3. Sok pomidorowy zapobiega zaburzeniom krzepnięcia krwi
Sok pomidorowy zapobiega nieprawidłowemu zlepianiu się płytek krwi. Ogranicza ryzyko występowania zatorów.
4. Sok pomidorowy pomaga w redukcji wagi
Sok pomidorowy ma właściwości przeciwzapalne. Jego regularne spożywanie może wspomagać proces odchudzania. Zapewnia uczucie sytości, nie dostarczając wielu kalorii. Poza tym, jak się zauważa, pomidory pomagają stymulować produkcję aminokwasu zwanego karnityną, o którym wiadomo, że zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. I, jak wspominaliśmy, produkt ten jest dobrym źródłem likopenu, który w naturalny sposób przyspiesza metabolizm.
Sok pomidorowy, w przeciwieństwie do soków z owoców ma małą zawartość cukrów, wic można go spożywać wieczorem, np. jako uzupełnienie kolacji, jest też doskonałą przekąską dla osób będących na diecie. Ile kalorii ma sok pomidorowy? Niewiele. 100g soku pomidorowego dostarcza organizmowi zaledwie 17 kcal, w szklance takiego soku jest więc około 37 kalorii (kcal). Pij śmiało!
5. Sok pomidorowy działa odtruwająco na organizm
Wszystko to za sprawą obecności chloru i siarki. Warto wiedzieć, że za detoksykację naszego organizmu odpowiedzialne są wątroba i nerki. Naturalny chlor wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek, a siarka chroni je przed wszelkiego rodzaju infekcjami.
6. Sok pomidorowy wspomaga trawienie
Regularne spożywanie soku pomidorowego pozytywnie wpływa na trawienie. Produkt ten stymuluje regularne wypróżnienia i zapobiega zaparciom.
7. Sok pomidorowy wspiera ochronę oczu
Sok pomidorowy jest pełen fitoskładników, które chronią oczy. Wymienia się go w kontekście zwyrodnienia plamki żółtej czy zaćmy.
8. Sok pomidorowy również dla skóry i włosów
Sok pomidorowy przeciwdziała przebarwieniom skóry, pomaga w leczeniu i zapobieganiu trądzikowi, zwęża rozszerzony pory i reguluje wydzielanie sebum w skórze tłustej. Dzięki obecności witamin i żelaza pomaga wzmocnić włosy i przywrócić im blask.
Chociaż sok pomidorowy jest bardzo pożywny, a przypisywane mu właściwości zdrowotne są imponujące, ma również pewne wady.
Większość soków pomidorowych dostępnych na rynku ma wysoką zawartość sodu. Badania pokazują, że dieta bogata w sód wiąże się m.in. z wysokim ciśnieniem krwi, które jest czynnikiem ryzyka wielu chorób. Kolejnym minusem soku pomidorowego jest to, że zawiera nieco mniej błonnika niż całe pomidory.
Kupując sok pomidorowy koniecznie trzeba zwracać uwagę na jego skład. Do jego przygotowania mogły zostać wykorzystane owoce, które wpływają na zawartość kalorii i cukru. Najlepiej wybierać 100 proc. sok pomidorowy, bez dodatku soli i cukru.
Osoby z chorobą refluksową przełyku raczej powinny unikać soku pomidorowego, gdyż może on pogorszyć objawy.
Sok pomidorowy jest łatwy w przygotowaniu. I warto zrobić go samemu, pod warunkiem że mamy dobre, świeże pomidory.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. By podczas picia nie przeszkadzały ci pestki, usuń gniazda nasienne.
Pomidory gotuj na średnim ogniu przez 30 minut. Po schłodzeniu miksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie przecedź przez sito.
Jeśli chcesz zrobić sok pomidorowy na zimę, to dodatkowo:
Otrzymany sok ponownie zagotuj, dodając sól i sok z cytryny. Następnie przelej gorący sok do umytych wcześniej słoików lub butelek. Zamknij słoik i obróć go do góry nogami, poczekaj aż ostygną. Sok z pomidorów na zimę powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu.
Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami takimi jak seler, czerwona papryka i oregano, aby jeszcze bardziej zwiększyć wartość odżywczą i smak.
Przydatną wskazówką jest dodanie odrobiny oliwy z oliwek podczas gotowania pomidorów. Ponieważ likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, jedzenie pomidorów z odrobiną tłuszczu zwiększa jego dostępność dla organizmu.
CZYTAJ TAKŻE:
Kombucha. Herbaciany grzyb SCOBY, który fermentuje dla twojego zdrowia