Sok z karczocha pij trzy razy dziennie. Wesprze wątrobę, uchroni przed rozwojem cukrzycy

Sok z karczocha znany przede wszystkim z korzystnego wpływu na funkcjonowanie wątroby. Pozytywnie działa też na poziom cholesterolu czy cukru. Zapobiegnie też starzeniu, a to dopiero początek jego zalet. Jakie dokładnie właściwości ma sok z karczocha i kto powinien go pić? Wyjaśniamy, jak go poprawnie dawkować.

Sok z karczocha - właściwości

Sok z karczocha to znane remedium na przeróżne dolegliwości. To efekt bogactwa witamin, minerałów i związków, które pozytywnie oddziałują na funkcjonowanie organizmu. Czego dostarczymy, pijąc ten sok?

Karczoch zawiera wysokie ilości potasu, sodu, fosforu i żelaza. Uzupełni braki witaminy C i witaminy K. Sok z warzywa dostarcza też polifenoli, flawonoidów, błonnika, inuliny. Wesprze organizm licznymi antyoksydantami takimi jak kwas chlorogenowy, rutyna.

Reklama

Jak picie soku z karczocha wpływa na organizm?

W związku z tym sok z karczocha wykazuje właściwości obniżające cholesterol. Regularne przyjmowanie go może skutecznie zmniejszyć jego poziom we krwi. Stosowany jest profilaktycznie, aby utrzymać prawidłowy wskaźnik cholesterolu.

Zawartość błonnika oraz inuliny, wykazującej podobne właściwości do błonnika, nadaje sokowi z karczocha właściwości przyspieszające metabolizm. Sprzyja prawidłowej pracy jelit i ją znacznie poprawia. Napój zapobiegnie odkładaniu złogów w jelitach i wesprze proces odchudzania.

Czytaj także: Na co działa picie aloesu? Stosuj przeciwzapalnie, antycukrzycowo i na odporność

Sok z karczocha jest bogaty w związki o działaniu antyoksydacyjnym tj. rutyna, kwas chlorogenowy i nadają mu właśnie takich właściwości. Regularne przyjmowanie tego napoju opóźni procesy przedwczesnego starzenia. Wymiecione zostaną wolne rodniki i tym samym zostanie zniwelowany ich szkodliwy wpływ na organizm.

Właściwości soku z karczocha odgrywają też dużą rolę w działaniu wątroby. Przede wszystkim przyspiesza jej regenerację i chroni przed uszkodzeniami. Zapobiega jej otłuszczeniu poprzez zwiększenie produkcji żółci.

Sok z karczocha może, a nawet powiniem, być spożywany przez pacentów z cukrzycą. Karczochy zawierają cukier, inulinę, który jest bezpieczny dla diabetyków. Co więcej, napój reguluje poziom glukozy we krwi. Stosowany profilaktycznie może też zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.

Sok z karczocha – kto powinien go pić?

Sok z karczocha regularnie powinny spożywać osoby, których dieta jest tłusta i ciężkostrawna. Napój pomoże w uregulowaniu cholesterolu. Ochroni wątrobę przed stłuszczeniem, a tym samym zapobiegnie marskości i zapaleniu narządu. Po napój powinni też sięgnąć pacjenci mający zaburzenia trawienia tłuszczów.

Sok z karczocha również może być zbawienny dla osób często spożywających napoje wysokoprocentowych. Alkohol prowadzi do głębokich uszkodzeń wątroby - sok z karczocha sprzyja jej regeneracji. 

Osoby, które po prostu chcą zadbać o swoje zdrowie i prawidłowe działanie wątroby także powinny pić sok z karczocha. Będzie on świetnym elementem profilaktyki dla wielu chorób cywilizacyjnych i pozwoli pozostać w dobrej kondycji.

Jak pić sok z karczocha? Dawkowanie

Sok z karczocha najlepiej pić każdego dnia. Taka regularność pozwoli na szybkie zauważenie efektów przyjmowania go. Zaleca się spożywać go w 20-30 ml dawkach. Można go rozpuścić w wodzie.

Dawkę soku z karczocha należy pić przed każdym posiłkiem. Dzięki temu wpłynie na spowolnienie wydzielania glukozy.

Czy karczoch ma skutki uboczne? Przeciwwskazania do picia soku z karczocha

Przeciwwskazaniem do picia soku z karczocha jest zaburzenie wydolności dróg żółciowych. Przyjęcie go do organizmu w takim przypadku może doprowadzić do bolesnych kolek wątrobowych i skurczy.

Przy piciu soku z karczocha szczególną ostrożność powinny zachować także osoby wykazujące nadwrażliwość na rośliny z rodziny astrowatych. Może u nich wywołać reakcję alergiczną.

CZYTAJ TAKŻE:

Pij zamiast herbaty nawet trzy razy dziennie. Podziała na jelita, ukoi nerwy, zahamuje napady głodu

Wspiera żołądek i mózg, działa przeciwnowotworowo. "Lwia grzywa" to jeden z najzdrowszych grzybów

Odmładza wygląd, jelita, stawy. Polki coraz częściej piją "białko młodości"


Źródło: atlas.roslin.pl, zdrowie.interia.pl

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL