Zmiksuj trzy składniki, a nie dasz się chorobom. Mikstura na odporność i metabolizm
Zadaniem układu odpornościowego jest ochrona organizmu przed chorobami, gdy jednak złapiesz infekcję lub chorujesz przewlekle, twój układ immunologiczny działa słabiej. Dlatego też warto go wspierać zawczasu, zanim sezonowe infekcje zaczną się na dobre. Przedstawiamy trzy przepisy na koktajle odpornościowe, które ci w tym pomogą. W dodatku doskonale rozgrzeją organizm w czasie chłodniejszych dni i poprawią metabolizm. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
Dobra odporność gwarantuje mniejsze ryzyko infekcji i lepsze samopoczucie — jest to szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym, w którym niebezpieczeństwo przeziębienia jest dość wysokie. Poprawnie funkcjonujący układ odpornościowy potrafi w porę wyłapać bakterie, wirusy, grzyby czy inne toksyny i zniszczyć je. Istnieją czynniki, które mogą osłabić lub wzmocnić układ immunologiczny. Niedobór snu, długotrwały stres czy niewłaściwa dieta wpływają na niego negatywnie. Możemy jednak postarać się go wesprzeć, stosując specjalne mikstury odpornościowe. Oto kilka propozycji,
Stosując odpornościowe koktajle, w niewielkiej dawce płynu dostarczasz do organizmu sporo witamin i minerałów, które wspomogą nasz układ odpornościowy.
Warto sięgnąć po naturalne antybiotyki, do których należą między innymi cytryna, czosnek, miód oraz imbir. Niszczą bakterie, wirusy i grzyby, a przy tym nie są groźne dla dobrych bakterii. Pomogą zapobiec chorobie lub szybciej się z niej wyleczyć.
Podobne działanie do już wymienionych produktów wykazuje między innymi cebula, chrzan, jak też liczne zioła, w tym tymianek, oregano czy szałwia lekarska. Ta ostatnia działa odkażająco i przeciwzapalnie. Nadaje się do inhalacji i jest stosowana do łagodzenia bólu gardła.
Czytaj również: Nie tylko witamina D i C. Za słabą odpornością stoi niedobór tych składników
Jak zrobić miksturę na odporność z imbiru, cytryny i miodu? W tym celu wystarczy zmiksować ze sobą następujące składniki:
- 3 wyparzone i obrane cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 50 g obranego, świeżego imbiru,
- 50 ml wody.
Jak stosować? Po zmiksowaniu składników powstałą mieszankę przelewamy do szklanego słoja i pijemy około 50-100 ml dziennie. Warto wiedzieć, że tak przygotowana mikstura wytrzyma w lodówce do 7 dni. Jeśli chcemy, by płyn nie miał cząstek, możemy go dodatkowo przefiltrować przez gazę.
Kto nie może? Imbir, cytryna i miód wydają się bezpiecznymi składnikami, jednak jak w przypadku każdego produktu, nie wszyscy powinni po nie sięgać. Sok z cytryny może niekorzystnie wpłynąć na samopoczucie osób, które cierpią na refluks żołądka. Na imbir z kolei powinny uważać również osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz z nadciśnieniem tętniczym. Są i takie osoby, które raczej nie powinny sięgać po miód. Nie zaleca się jego podawania dzieciom poniżej 1 roku życia, a jego częste spożywanie nie jest polecane osobom z nadwagą i tym, którym zależy na utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Czytaj też: Wspiera odporność, zapobiega starzeniu i obniża cholesterol. Warto mieć w domowej apteczce
Imbir i kurkuma z pewnością wzmocnią odporność. Już od wieków imbir uchodzi za naturalny środek antywirusowy i antybakteryjny. Pomaga przy tym udrożnić zatkany nos i doskonale rozgrzewa organizm. Może się więc przyczynić do szybszego pokonania choroby.
Ze swoich wzmacniających odporność właściwości znana jest także kurkuma. Wykazuje działanie przeciwbólowe, wspomaga metabolizm i doskonale rozgrzewa. Warto po nią sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Cytryna znana jest ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Zawiera sporo witaminy C.
Jak przygotować koktajl na odporność z kurkumy, cytryny i imbiru? Potrzebne będą:
- Jedna cytryna,
- Kawałek imbiru (około 5 cm),
- 10 g kurkumy,
- 1/3 szklanki wody.
Jak stosować? Imbir należy obrać i pokroić na mniejsze części, a z cytryny wycisnąć sok. Następnie wszystkie składniki blendujemy. Warto codziennie wypijać około 80 ml takiej mikstury na zwiększenie odporności.
Kto nie może? Istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania imbiru. Nie zaleca się jego spożywania między innymi przez osoby z nadciśnieniem tętniczym. Nie każdy powinien też sięgać po kurkumę. Nie jest wskazana między innymi osobom, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe czy przeciwcukrzycowe. Jeśli ktoś je zażywa, lepiej by przygotował inną miksturę na odporność, nie dodając do niego kurkumy. Kurkumy nie powinny też stosować kobiety w ciąży.
Czytaj również: Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Czarny czosnek to hit na odporność
Zarówno cytryna, imbir, jak i kurkuma to składniki, które korzystnie wpływają na odporność. Podobny, pozytywny wpływ na układ immunologiczny ma także cynamon. Pomoże przy przeziębieniu, ale też przyspieszy metabolizm i pomoże złagodzić bóle oraz stany zapalne. Jak przygotować wzmacniający odporność koktajl? Będziemy potrzebować:
- jednej cytryny,
- kawałka imbiru,
- 10 g kurkumy,
- szczypty cynamonu,
- 1/3 szklanki wody.
Jak stosować? Imbir obieramy i kroimy na drobne kawałki. Następnie wyciskamy sok z cytryny i wszystkie składniki blendujemy. Miksturę na odporność można stosować codziennie w okresie jesienno-zimowym.
Kto nie może? Przygotowując ją, warto zapoznać się z ewentualnymi przeciwwskazaniami w jego przyjmowaniu. Imbir nie jest na przykład polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Kurkumy nie powinny stosować kobiety w ciąży i osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz przeciwcukrzycowe. Z kolei cynamonu powinny się wystrzegać kobiety w ciąży i osoby z chorobą wrzodową układu pokarmowego.
Źródła: zdrowie.interia.pl, kobieta.interia.pl, porady.interia.pl, smaker.pl
CZYTAJ TEŻ:
Na odporność, kaszel, infekcje bakteryjne i trądzik. Przebój babcinej apteczki
Pij zamiast herbaty nawet trzy razy dziennie. Podziała na jelita, ukoi nerwy, zahamuje napady głodu
Usprawni pracę jelit i nerek, pokona wzdęcia. Maleńkie ziarenka skrywają wielką moc